Jobbik-Konzervatívok: „A Fidesz-kormány úgy fél a népszavazásoktól, mint ördög a tömjénfüsttől”

Jobbik-Konzervatívok: „A Fidesz-kormány úgy fél a népszavazásoktól, mint ördög a tömjénfüsttől”

Az oktatási népszavazás elutasítása kapcsán Brenner Koloman sajnálatosnak nevezte, hogy a fideszes egypárti túlhatalom az oktatás ügyét nem a helyén kezeli.

A Jobbik-Konzervatívok felelős állampolgároknak tartják a magyarokat, akik el tudják dönteni, hogy egy ilyen kérdésben mi a helyes válasz

- közölte az Alfahír megkeresésére Brenner Koloman jobbikos országgyűlési képviselő, miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) arra hivatkozva utasította el a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) két vezetőjének a népszavazási kezdeményezését, hogy a kérdések megválaszolásához speciális információk, szakmai ismeretek kellenének, ami nem várható el a választópolgároktól, akik így az NVB szerint nem tudják átlátni döntésük érdemi következményeit. Az NVB döntése miatt Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás a Kúriánál kezdeményezi a Nemzeti Választási Bizottság határozatainak felülvizsgálatát.

Brenner Koloman szerint az NVB indoklása „legalábbis furcsa” demokráciafogalmat tételez fel.

Ráadásul az oktatás egy olyan ügy, amivel valamilyen életszakaszban minden magyar polgár érintkezésbe kerül, akár úgy, hogy járt iskolába, akár szülőként, nagyszülőként a gyermekei, unokái révén vannak fontos tapasztalatai, hogy mi zajlik egy iskolában, illetve érintett pedagógusként is, pontosan látja, hogy mi a helyzet az oktatás területén. Nagyon sajnálatos, hogy a fideszes egypárti túlhatalom az oktatás ügyét nem a helyén kezeli- tette hozzá Brenner Koloman.

A Jobbik-Konzervatívok szakpolitikusa felidézte, hogy pártja korábban meghirdette azt a klebelsbergi fordulatot, amely alapján 2021-ben már egy azonnali 50 százalékos béremelést javasoltak a pedagógusoknak a költségvetésből, illetve egy átfogó reformtervet dolgoztak ki jelentős források megjelölésével.

„Pont ez volt a klebelsbergi oktatáspolitika lényege, hogy a trianoni döntés után nagyon nehéz helyzetben lévő országban is a nemzeti össztermék (GDP) arányaiban nagy részét fordították oktatásra. Mi is azt javasoltuk, hogy GDP-arányosan, nem 6, hanem 8 százalékát kellene költeni oktatásra és akkor lehetne nekilátni egy konszenzuson alapuló modernizációnak.”

Az NVB újabb elutasítása kapcsán Brenner Koloman úgy vélte,

a Fidesz-kormány úgy fél a népszavazásoktól, mint ördög a tömjénfüsttől.

Már hosszú ideje a legkülönfélébb indokkal, jogi eszközökkel, sőt még kopasz kigyúrt verőlegényeket is alkalmazva teszik lehetetlenné a népszavazási kezdeményezéseket, A Jobbik azonban továbbra is hisz a népszavazás intézményében, mint a demokrácia egyik legalapvetőbb gyakorlásában. Többek között ezért is javasolta a Jobbik-Konzervatívok korábban a „félidőben” tartandó közvetlen államfőválasztást kiegészült jogkörökkel

- mondta lapunknak Brenner Koloman.

Címlapkép: Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője. Fotó: Alfahír/Béli Balázs