Jobbik-Konzervatívok: a kormány hamis statisztikával sérti meg a pedagógustársadalmat?

Jobbik-Konzervatívok: a kormány hamis statisztikával sérti meg a pedagógustársadalmat?

Az ellenzéki párt szerint a kormány félrevezető adatokat közöl, amikor azt állítja, hogy a pedagógusok keveset foglalkoznak a diákokkal.

Ander Balázs az azonnali kérdések órájában arról beszélt a parlamentben, hogy a kormány szerint a magyar tanárok töltik a legkevesebb időt a gyerekekkel, mindössze évi 608 órában tanítanak, miközben az uniós átlag 680 óra, az OECD-államok átlaga pedig 735 óra. Azonban a heti minimum kötelező 22 óra szorozva 36 tanítási héttel nem 608, hanem 792, ami 30 százalékos eltérés - tette hozzá.

A Jobbik-Konzervatívok képviselője azt kérdezte:

beismeri-e a kormány, hogy hamis statisztikát használ, és a magyar pedagógusok a nemzetközi átlag fölött átlagosan ugyanannyit dolgoznak, mint európai kollégáik?

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára azt válaszolta, a 30 százalékos különbség abból adódik, hogy a magyar tanítási órák 45 percesek, az OECD viszont hatvan percet vesz alapul.

A pedagógus életpályamodell pont azt szolgálná, hogy aki többet tanít, többet foglalkozik akár különórán a gyerekekkel, az végre többet is keressen - tette hozzá Rétvári Bence.

(MTI)

Címlapkép: Ander Balázs a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője. Fotó: Alfahír/Béli Balázs