Jobbik-Konzervatívok: Hármas pajzs szükséges a magyar munkaerő védelmében

Jobbik-Konzervatívok: Hármas pajzs szükséges a magyar munkaerő védelmében

Z. Kárpát Dániel a multikkal szemben a kisvállalkozások támogatását, az inflációból származó bevételből pedig az ingyenes átképzést javasolta.

Vagyunk néhányan az országban, akiket kérdésekkel tölt el az, hogy egy négyezer fős településre hogyan kerülhetett négyszáz filippínó vendégmunkás Somogyországban, ahol a zsákfalvakban munkaképes korú, mégis inaktív lakosság igen nagy számban megtalálható

Ezzel a kérdéssel kezdte napirend előtti felszólalását Z. Kárpát Dániel ma parlamentben.

A Jobbik-Konzervatívok képviselője szerint nem tekinthető a világ természetes rendjének, hogy a harmadik világból tízezrével, százezrével hoznak ide szervezett módon külföldi munkavállalókat. Z. Kárpát Dániel jelezte, hogy eközben a magyarok az alacsony bérek miatt kényszerből távoznak külföldre. A jobbikos felszólaló arra is felhívta a figyelmet, hogy közben a kormány azokat a multikat támogatja, amelyek nagy számban alkalmaznak külföldi munkaerőt, így tartva alacsonyan a hazai béreket.

A Jobbik-Konzervatívok követelése egyértelmű: a magyar adófizetők forintjaiból csak olyan munkahelyek fenntartását, létesítését támogassuk, ahol magyar ember, magyar család tudja ellátni gyermekeit és menedzselni a kiadásaikat! Tehát ne vendégmunkások munkahelyét finanszírozzák a magyar adófizetők, ami egyértelmű elvárás!

- mondta Z. Kárpát Dániel, azzal kiegészítve, hogy az adott cég legalább 90 százalékban foglalkoztasson magyar munkavállalókat.

Z. Kárpát Dániel szerint további fontos kérdés a kormány felé, hogy a multiknak szánt több száz milliárd forint támogatást a kis és közepes vállalkozások (kkv) felé is elérhetővé teszik-e.

„Hiszen a legtöbb munkahelyet ők tartják fenn és viszik a hátukon a nemzetgazdaságot. Ide kapcsolódó javaslatunk, hogy a munkáltató, munkaadó, csak akkor gondolkodhasson bármilyen vendégmunkás felvételén, ha nemcsak azt bizonyítja, hogy nem talált magyart, hanem a meglévő munkaereje közül senkit nem kellett átképezni az adott feladatra. Tehát ez még egy pajzs a magyar munkavállalók előtt azzal az elképesztő folyamattal szemben, ami kirajzolódni látszik.”

A Jobbik felszólalója harmadsorban arra is kíváncsi volt, hogy a kormány nyitottan állna-e azon szándékuk felé, hogy az inflációs pluszbevételek terhére ingyenes átképzést biztosítsanak a magyar munkakeresők számára.

Ezen hármas pajzsunk nem tökéletes, de nagyon erős védelmet szavatolna minden magyar munkavállalónak. Azért mondom, hogy nem tökéletes, mert hosszú távon csak egy béruniós koncepció, egy normális béreket szolgáló koncepció teheti teljessé a védelmet, hogy kényszerből ne kelljen kivándorolni az országból

- tette hozzá Z. Kárpát Dániel.

Fónagy János válaszában úgy fogalmazott, hogy munkanélküliség helyett ma a munkaerőhiánnyal kell egy fejlődő gazdaságnak biztosítani, amit az államtitkár egy lényegesen kedvezőbb feladatnak nevezett, mint a munkanélküliség rémével szembenézni. Az államtitkár azt elismerte, hogy az említett térségben, illetve Magyarország északi, keleti régiójában valóban lehetne megoldás az átképzés.

Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy ne keltsünk olyan hangulatot, amely ezt az örvendetes trendet kicsorbítja

- mondta Fónagy János államtitkár, aki szerint a vendégmunkások a környező országokból érkeztek és többnyire magyar nemzetiségű munkavállalók.

Címlapkép: Z. Kárpát Dániel, A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője. Fotó: MTI/Bruzák Noémi