Jobbikos nyomásra lépett az állam

107 hektár somogyi magyar föld nem kerül egy külföldi kezébe.

A jobbikos képviselők még tavaly novemberben a Legfőbb Ügyésznek intézett beadványban egy 2014. szeptember 30-i adás-vételi szerződés vizsgálatát kezdeményezték.

Hegedűs Lorántné és Ander Balázs kifogásolták, hogy a szerződés alapján elővásárlási joggal nem rendelkező uniós állampolgár szerzi meg az érintett 107 hektáros földterületet, ráadásul a termőföld egységes eladása, illetve az aránytalanul magas vételár miatt az elővásárlásra jogosultak e jogukkal nem is tudnak élni (a 107 hektár mintegy 135 millió forintért cserélt volna gazdát).

Szép kerek, magyaros történet

Úgy tudjuk, az Somogy Megyei Főügyészség képviselőknek írt válaszában hosszan fejtegette, hogy az illető a magyar földforgalmi törvény alapján bizony jogosult a földszerzésre, hiszen a megszerzendő földterület nem éri el a 300 hektárt és ő maga uniós állampolgár. Akikről mint jól tudjuk, valójában nem külföldiek: a törvény szerint külföldinek a nem uniós tagállamok állampolgárai minősülnek, így például a koszovói, a szír vagy afgán menekültek nem vásárolhatnának földet még akkor sem, ha történetesen a rajtuk lévő ruhán kívül lenne bármijük is.

Az illető olasz állampolgárnak viszont úgy tűnik volt fölösleges 135 milliója így - jogával élve - földet akart vásárolni.

Ez mégsem sikerült neki, mivel  az állam, vagyis a nevében eljáró Nemzeti Földalap ugyanis élt elővásárlási jogával, még hozzá 

"Földforgalmi törvény 18. paragrafusának értelmében az államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben meghatározott földbirtok - politikai irányelvek érvényesítése céljából, valamint a közfoglalkoztatás, illetve más körérdekű cél megvalósítása érdekében az elővásárlási jog mindenki mást megelőzően, első helyen illeti meg".

Így tehát az NFA - Hegedűs Lorántné és Ander Balázs nyomására - megakadályozta a külföldi állampolgár földszerzését, most már "csak" az a cél, hogy ezt a termőföldet kisbirtokos somogyi kisgazdák bérelhessék, ne pedig mutyizó oligarchák...

Végül pedig, hogy senki ne felejtse el...