Joe Biden szerint hazugságokra épül az ellene megszavazott impeachment-eljárás

Joe Biden szerint hazugságokra épül az ellene megszavazott impeachment-eljárás

Az amerikai elnök szerint a republikánusok az amerikai emberek érdekeit félretéve, politikai okokból támadják őt. Ha a vizsgálat eredményes lesz, Bident eltávolíthatják hivatalából.

Joe Biden hazugságokra alapozott támadásnak nevezte a kongresszus alsóházában ellene hivatalosan is megkezdett impeachment-indítási vizsgálatot, amely az amerikai elnök hivatalból való alkotmányos eltávolítását célzó eljárás első lépése – számolt be az MTI.

Helyi idő szerint szerda este kiadott közleményében minden alapot nélkülöző republikánus párti színjátéknak nevezte a kongresszusi döntést az eljárás megindításáról.

A képviselőházi republikánusok szemmel láthatóan nem az amerikai emberek számára fontos, sürgős kérdések megoldásán dolgoznak.

Az elnök a megoldandó feladatok között említi Ukrajna és Izrael támogatását, az amerikai határbiztonság erősítését és gazdasági kérdéseket.

A képviselőház szerda este a 221 republikánus képviselő egyhangú támogatásával fogadta el az elnök elleni lépést, amire mind a 212 demokrata párti tag nemmel szavazott.

Az impeachment megindíthatóságáról szóló vizsgálatot az előző házelnök, Kevin McCarthy már ősszel kezdeményezte, ám arról a képviselők hivatalosan nem szavaztak, ez már az új republikánus házelnök, Mike Johnson kezdeményezésére történt meg.

A most indult vizsgálat annak a tíz hónapja tartó képviselőházi bizottsági vizsgálatnak a meghosszabbítása.

Arra irányul, hogy Joe Biden Barack Obama alelnökeként követett-e el hivatali visszaélést a családjához érkező milliós külföldi bevételek érdekében.

Az elnök hivatalból való eltávolításáról szóló eljárásnak, az impeachmentnek a megindíthatósága a most kezdődött vizsgálatnak az eredményétől függ, és arról a felsőháznak kell döntenie.

(MTI)

(Címlapkép: Joe Biden amerikai elnök az ukrán partnerével, Volodimir Zelenszkijjel tartott találkozón a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. december 12-én. MTI/AP/Evan Vucci)