Joe Biden szerint riasztó mértékben növekedik az antiszemitizmus

Joe Biden szerint riasztó mértékben növekedik az antiszemitizmus

A holokausztról való megemlékezés mindennél fontosabb az antiszemitizmus növekedése közepette – írta Joe Biden amerikai elnök a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából kiadott közleményében.

Az antiszemitizmus riasztó növekedéséről is megemlékezett január 27-én, szombaton, ami az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának dátuma.

Az idei emléknapnak külön aktualitást ad a Hamász tavaly októberi terrortámadása.

Az elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Hamász által tavaly október 7-én Izrael ellen végrehajtott támadása nyomán, amelyben zsidó embereket mészároltak le, az antiszemitizmus riasztó mértékben növekedett meg az Egyesült Államokon belül és kívül.

Nem emlékezhetünk a holokauszt zsidó túlélőire úgy, hogy közben némák maradunk, amikor zsidók ma ismét támadások célpontjai

– fogalmazott Joe Biden.

A közlemény szerint ezen a napon tisztelet övezi a túlélők bátorságát, valamint azok hősiességét, akik bátran álltak ki a nácik ellen és mindent kockára tettek annak érdekében, hogy ártatlan életeket mentsenek meg.

Washingtonban az emléknap alkalmából kétnapos rendezvénysorozatot tartanak az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában. Pénteken a vészkorszak néhány túlélője is részt vett az eseményen, és felidézte emlékeit, szombaton pedig filmvetítést tartottak.

(MTI)

(Címlapkép: Illusztráció. Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampánygyűlésen beszél a Pennsylvania állambeli Blue Bellben 2024. január 5-én. MTI/AP/Stephanie Scarbrough)