Joe Biden szerint sikerült elkerülni az Egyesült Államok fizetésképtelenségét

Joe Biden szerint sikerült elkerülni az Egyesült Államok fizetésképtelenségét

Kevin McCarthy, a Képviselőház elnöke elmondta, minden idők legnagyobb költségvetési kiadáscsökkentéséről szavaz a Kongresszus.

Elkerülhető az Egyesült Államok számára katasztrofális fizetésképtelenség a költségvetésről szóló megállapodással – jelentette ki Joe Biden elnök Washingtonban vasárnap este, miután a Képviselőház elnökével véglegesítették a szombaton megkötött egyezséget.

Az elnök vasárnap egyeztetett Kevin McCarthy-val a Képviselőház republikánus vezetőjével. Joe Biden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy már a tárgyalások elején világossá tették, csak kétpárti megállapodással tudnak előrelépni, hozzátéve, hogy kevés engedményt kellett tennie a republikánusok felé.

Az elnök vasárnap magabiztosan nyilatkozott a jogszabály e heti elfogadásáról is.

Elmondása szerint biztos abban, hogy a költségvetési kiadáscsökkentésről és az államadósság-korlát emeléséről szóló jogszabály eléje kerülhet aláírásra.

Az elnök még szombaton kiadott közleményében fontos lépésnek nevezte az egyezséget abba az irányba, hogy úgy csökkentsék az állam kiadásait, hogy közben megvédik a dolgozó emberek számára rendelkezésre álló fontos programokat, és biztosítják a gazdasági növekedést.

Kevin McCarthy, a Kongresszus alsóháza, a Képviselőház elnöke szintén vasárnap sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy a republikánusok ugyan nem kaptak meg mindent, amit elvártak, viszont a demokratáknak jóval nagyobbat kellett hátra lépniük. A republikánus házelnök a tárgyalásokon általa elért eredmények között említette, hogy a kormányzat visszavonja a szövetségi adóhatóság költségvetésének 2023-as növelését, valamint, hogy visszakerül a költségvetésbe a koronavírus-járvány hatásának enyhítésére létrehozott alap megmaradt összege is.

Kevin McCarthy szintén vasárnap reggel a Fox News hírtelevízióban elmondta, hogy

minden idők legnagyobb költségvetési kiadáscsökkentéséről szavaz a Kongresszus.

Megerősítette, hogy az alsóházi szavazásra legkorábban 72 órával az után kerülhet sor, hogy elkészül a törvényjavaslat végleges szövege, várhatóan vasárnap este.

Kevin McCarthy házelnökké választásakor tett ígérete volt, hogy minden törvény esetében legalább három napnak kell rendelkezésre állnia, hogy a képviselőknek idejük legyen elolvasni és megfontolni a jogszabálytervezeteket, mielőtt szavaznak róluk.

(Címlapkép: Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának zárónapján, 2023. május 21-én. MTI/AP/Susan Walsh)