Szerdán elindítja az Európai Bizottság a jogállamisági eljárást

Szerdán elindítja az Európai Bizottság a jogállamisági eljárást

Az Európai Bizottság szerdán fogja jóváhagyni a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben és Johannes Hahn költségvetési biztos még aznap el fogja küldeni a brüsszeli testület hivatalos írásbeli értesítését a magyar kormány illetékeseinek - számolt be róla a Népszava.

A folyamat előreláthatólag hat-kilenc hónapig fog tartani, amelynek a végén a tagállami kormányok képviselőiből álló tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával büntetheti az Orbán-kormányt, amennyiben bebizonyosodik, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei.

Nem jönnek az uniós pénzek, a jogállamisági mechanizmussal pedig további eurószázmilliókat bukhatnak Orbánék

Jelenleg - az agrártámogatásokon kívül - nem jönnek uniós pénzek Magyarországra, a 2021-2027-es költségvetésből azért nem, mert még nem írták alá az ehhez szükséges partnerségi megállapodást, a helyreállítási alapból (Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz, RRF) pedig azért nem, mert Brüsszel nem hagyta jóvá a magyar felhasználási terveket - írja a 24.hu.

A Hahn által elküldött értesítéssel egyelőre csak nyomást szeretnének gyakorolni az Orbán-kormányra, hogy tartsa tiszteletben a közösségi értékeket és szabályokat és ennek megfelelően módosítsa a törvényeket. A Népszava információi szerint az írásbeli értesítésben az Európai Bizottság a közbeszerzések anomáliáit, a mezőgazdasági földeladások visszásságait és az EU Csalás Elleni Hivatalával (OLAF) folytatott együttműködés hiányosságait fogja a magyar kormány szemére vetni, amitr Orbánéknak legfeljebb három hónapja lesz a válaszolni.

A jogállamisági mechanizmus aktiválását Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be április elején az Európai Parlamentben.

Vaskos dosszié van ahhoz, hogy lefolytassák a hivatalos jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben

Az Európai Bizottságnak vaskos dossziéja van, hogy annak alapján lefolytassa a hivatalos jogállamisági eljárást Magyarországra vonatkozóan - nyilatkozta Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos kedden, az európai ügyekért felelős tagállami miniszterek luxemburgi tanácskozását követő sajtótájékoztatón.