Josep Borrell Libanonba utazik, hogy az izraeli határon kialakult helyzetről tárgyaljon

Josep Borrell Libanonba utazik, hogy az izraeli határon kialakult helyzetről tárgyaljon

Az EU külügyi főképviselője azért is kezd tárgyalásba, nehogy eszkalálódjon a háború Gázában.

Libanonba utazik pénteken Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője, hogy az izraeli határon kialakult helyzetről és az izraeli-palesztin konfliktus kiszélesedésének elkerüléséről tárgyaljon - közölte az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) Brüsszelben.

Az MTI által tolmácsolt sajtóközlemény szerint a főképviselő háromnapos látogatása alatt tanácskozást folytat Nabih Berrivel, a libanoni parlament elnökével, Nadzsíb Mikáti miniszterelnökkel, Abdallah Bouhabib külügyminiszterrel, Joseph Aounnal, a libanoni fegyveres erők parancsnokával, továbbá Aroldo Lázaro tábornokkal, az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának vezetőjével.

"A látogatás alkalmat ad arra, hogy megvitassák a Gázában és környékén kialakult helyzet valamennyi aspektusát, beleértve annak a régióra gyakorolt hatását, különös tekintettel az izraeli-libanoni határon kialakult helyzetre, valamint arra is lehetőséget teremt, hogy tárgyalásokat folytassanak a regionális eszkaláció elkerülésének és a polgári lakosságnak nyújtott humanitárius segélyek fenntartásának fontosságáról"

- áll az EKSZ-közleményben.

A főképviselő ismételten hangsúlyozni fogja, hogy a regionális vezetőkkel folytatott diplomáciai erőfeszítéseket elő kell mozdítani annak érdekében, hogy megteremtsék a feltételeket az Izrael, a palesztinok és a régió közötti igazságos és tartós béke eléréséhez - emelték ki.

A kétoldalú együttműködés, valamint libanoni belpolitikai és regionális kérdések szintén a megbeszélések részét képezik.

Palesztin és libanoni vádak szerint az izraeli hadsereg kedden a libanoni fővárosban végrehajtott légicsapásban végzett a Száleh Arúrival, a Hamász második legmagasabb rangú vezetőjével. A támadást a térség több vezetője elítélte. Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnök bírálta "az újabb izraeli bűntettet, amelynek célja Libanon bevonása a konfrontáció újabb szakaszába". A Hezbollah libanoni fegyveres szervezet szerint a Hamász-vezető bejrúti megölése "súlyos támadás Libanon ellen".

A libanoni kormány pedig szerdán közölte: tárgyalásokat folytat a Hezbollahhal, hogy elkerüljék a háború kiterjedését Izraellel.

(Címlapkép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője felszólal az izraeli-palesztin konfliktusról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén 2023. október 18-án. MTI/EPA/Julien Warnand)