Josep Borrell: Véget kell vetni a válogatás nélküli, civilek elleni támadásoknak Gázában

Josep Borrell: Véget kell vetni a válogatás nélküli, civilek elleni támadásoknak Gázában

Sürgősen humanitárius tűzszünetre van szükség az EU-s külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerint.

Véget kell vetni a válogatás nélküli, polgári lakosság elleni támadásoknak, hiányzik a célpontok közötti különbségtétel az izraeli hadsereg részéről - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a közösségi oldalán közzétett üzenetében hétfőn.

Az MTI beszámolója szerint Josep Borrell bejegyzésében emlékeztetett, hogy izraeli katonák vasárnap megtámadták a gázai Szent Család plébánia épületegyüttesét, találat érte a kalkuttai Teréz anya nővérei működtette kolostort, és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő gázai civilek menedékhelyeit.

A legutóbbi izraeli katonai műveletek során hívek, három izraeli túsz és több száz civil halt meg - hívta fel a figyelmet.

"Ennek véget kell vetni, sürgősen humanitárius szünetre van szükség. Túl sok civilt öltek meg Gázában"

- húzta alá Borrell.

Minden bizonnyal a célpontok "megkülönböztetése elképesztő hiányának vagyunk tanúi Izrael gázai hadműveletei során" - tette hozzá bejegyzésében az uniós diplomácia vezetője.

(Címlapkép: Izraeli katonák páncélozott harcjárművön, a Gázai övezet határtérségében, Dél-Izraelben 2023. december 18-án. MTI/AP/Leo Correa)