A kormány döntött: Január 1-től nem lehet élelmiszerboltban fizetni SZÉP-kártyával

A kormány döntött: Január 1-től nem lehet élelmiszerboltban fizetni SZÉP-kártyával

A változás a legszegényebbeket fogja legrosszabbul érinteni, hiszen nekik a hónap végén néha már csak ez maradt. „2024 a gazdasági növekedés éve lesz” — magyarázkodott a Fidesz-kormány.

Jövőre már nem lehet hidegélelmiszert vásárolni a boltokban SZÉP-kártyával – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium az RTL Híradóval. A kormány augusztus 1-től december 31-ig tette lehetővé, hogy a rekordmagas inflációs környezetben hidegélelmiszter vásárlására is költhessenek a jogosultak a SZÉP-kártyájukról. Ez az év végével megszűnik.

Jövőre kizárólat meleg ételre, szállásra és szabadidős programokra lehet majd fordítani a SZÉP-kártyára kapott pénzt.

„2023 az inflációcsökkenés éve, 2024 pedig a gazdasági növekedésé lesz” — indokolta a minisztérium a csatornának, hogy miért nem hosszabbítják meg az intézkedést.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénél örülnek. Augusztusban, amikor bevezették, akkor még nem tudták megmondani, hogy mekkora lesz a visszaesés. Végül az a forgatókönyv valósult meg, amely szerint nem történt nagy visszaesés.

Nagyon sok SZÉP-kártyás fizetés történt magyarországi szálláshelyeken. Örömmel üdvözöljük, hogy januártól pedig majd csak ott lehet megint felhasználni

— nyilatkozta Flesch Tamás a szövetség elnöke.

Az OTP Bank SZÉP-kártya forgalmi adatai szerint idén augusztus és november között 27 százalékkal, azaz 26 milliárd forinttal költöttek többet a kártyabirtokosok, mint a múlt év hasonló időszakában.

Ebből 21 milliárdot hagytak az élelmiszerboltokban, azaz a pénzintézet szerint ez a lehetőség nem ment a többi költési forma rovására.

(Címlapkép: A Príma kereskedelmi üzletlánc élelmiszerboltja Kőbányán. MTVA/Róka László)