Jövőre megváltoztatná a kormány a „Nők 40” feltételeit?

Jövőre megváltoztatná a kormány a „Nők 40” feltételeit?

A kormány 2025-re tervezett nyugdíjreformjának egyik lépése lehet, hogy a nők kedvezményes nyugdíjának a feltételeit hozzáigazítsák az időközben megnövekedett nyugdíjkorhatár (62-ről 65 év) feltételeihez.

„Tervez-e változtatni a kormány a Nők 40 feltételein?” – ezt a kérdést tette fel a jobbikos Balassa Péter Varga Mihály, pénzügyminiszternek.

Az ellenzéki képviselő úgy tudja, hogy 2025-re tervezett nyugdíjreformjának egyik lépése lehet, hogy a nők kedvezményes nyugdíjának a feltételeit hozzáigazítsák az időközben megnövekedett nyugdíjkorhatár (62-ről 65 év) feltételeihez.

A Jobbik szerint a nők mellett a férfiak is megérdemelnék, hogy 40 év munka után nyugdíjba vonulhassanak.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Jobbik-Konzervatívok álláspontja évek óta változatlan: szerintük a férfiakat is megilleti a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetősége, így a konkrét információk érdekében kérdéssel fordultam az illetékes miniszterhez a témában.

A 2011-től hatályos szabályok szerint a nők már azelőtt nyugdíjba vonulhatnak, hogy betöltenék az aktuális nyugdíjkorhatárt, ha rendelkeznek minimum 40 év jogosultsági idővel, amely legalább 32 év munkaviszonyt és legfeljeb 8 év gyermekneveléssel töltött időt jelent – magyarázta a jobbikos képviselő.

Megváltoztatnának egy jól működő rendszert.

A KSH adatok szerint a nők éltek a lehetőséggel, ugyanis 2011 és 2020 között összesen mintegy 298 ezren vették igénybe a kedvezményt. Ezt a rendszert akarja most megbolygatni a Fidesz-kormány. Balassa Péter szeretné megtudni, hogy hogyan és milyen alapon, ezért fordult Varga Mihályhoz. A fideszes miniszternek 15 napja van a válaszadásra.

(Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés aktuális helyzetéről tart sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztériumban 2024. január 4-én. MTI/Balogh Zoltán)

A kormány egy javaslata szerint meg kell vizsgálni a nyugdíjkorhatár további emelésének lehetőségét.