Juncker sem maradhatott ki a Trump-szapulásból

A Brexit sokkjából még éppen csak felocsúdó Juncker a Guardian tudósítása szerint diákok előtt beszélt egy konferencián az európai-amerikai viszonyról, amikor szóba hozta a beiktatásra váró Trumpot:

"Trump megválasztása azzal a kockázattal jár, hogy az interkontinentális viszonyok alapjaikban és struktúrájukban rendülnek meg."

Az EB elnöke emellett "veszedelmesnek" titulálta Trump biztonságpolitikáról alkotott elképzeléseit és kétségbe vonta az üzletember Európáról való tudását:

"Meg kell tanítanunk a leendő elnöknek, hogy mi is Európa és hogyan is működik"

- jelentette ki cseppet sem diplomatikus hangnemben Juncker, és még erre is rátett egy lapáttal:

"Őszintén? Szerintem el fogunk vesztegetni két évet, mire Trump úr végiglátogatja a számára ismeretlen világot."

A sértő hangnem, mint ahogy azt már Juncker-től megszokhattuk, valószínűleg személyes ellenszenvből és érdekkülönbségből fakad. Amellett, hogy az EB elnöke valószínűleg sokkal szívesebben smúzolt volna Hillary Clintonnal, mint a republikánus győztessel, az sem elhanyagolható tényező, hogy Trump győzelmével valószínűleg kútba esik a brüsszeli és a washingtoni lobbicsoportok legnagyobb biznisze, a TTIP. Érthető, ha Juncker "kissé" ideges.

A Trump-elnökség első pozitív hozadéka: Földbe állhat a TTIP!

A Deutsche Welle információi szerint az Európai Bizottság (EB) egyre inkább úgy érzi, hogy Donald Trump győzelmével füstbe mennek a TTIP sikeres megkötésének reményei. A leendő amerikai elnök ugyanis határozottan ellenzi a szabadkereskedelmi koncepciót, így valószínű, hogy el fog zárkózni a Barck Obama illetve Hillary Clinton által favorizált egyezmény megkötésétől.