Juttatást kaphatnak a kistelepülési vezetők a közmunkáért

Az önkormányzati törvény tervezett módosítása értelmében jövedelmet kapnának a szervezésért az 1500 lakosúnál kisebb települések polgármesterei.

Az Országgyűlés honlapjára kedden felkerült dokumentum szerint a jövőben az ilyen települések polgármestereinek tevékenysége – néhány más kivételtől eltekintve – „akkor sem jelent összeférhetetlenséget,  ha ezen megbízatás keretében közfoglalkoztatással kapcsolatos szervezési feladatokat lát el”.
 
A Vitányi István, Tilki Attila, Gelencsér Attila, Tiffán Zsolt, Hörcsik Richárd és Papcsák Ferenc fideszes képviselők által benyújtott módosítási javaslat indoklása szerint az 1500 vagy annál kisebb lélekszámú települések jelentős részén a közfoglalkoztatással kapcsolatos szervezési feladatok ellátása rendszeres feladatot jelent a polgármestereknek, ezért – a közfoglalkoztatottak számához igazodva – indokolt a polgármesterek ez irányú tevékenységét anyagilag is elismerni.
 
A dokumentum szerint ehhez szükséges az összeférhetetlenségi szabályok módosítása, hogy a közfoglalkoztatással kapcsolatos megbízatás ne jelentsen összeférhetetlenséget.