Orbán Viktor 9 évre nevezte ki az Országos Atomenergia Hivatal vezetőjét

Orbán Viktor 9 évre nevezte ki az Országos Atomenergia Hivatal vezetőjét

Kilenc évre, azaz 2030 végéig ismét Kádár Andrea Beatrixot nevezték ki az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elnökévé - derült ki egy, a Magyar Közlönyben frissen, hétfő este kihirdetett miniszterelnöki határozatból. Az Orbán Viktor által jegyzett határozat január 1-től érvényes.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábban már közölte, hogy az OAH kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól és önálló szabályozó szervként működne tovább "a függetlenségének megerősítése érdekében". Ezért a hivatal vezetőjének a kormányfő már tavaly szeptember 29-től Kádárt nevezte ki, akinek személyéről a kormány érvelése szerint szakmai alapon döntöttek és ez garantálja az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét. 

Orbán által kinevezett vezetővel erősítené az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét a kormány

Az Országos Atomenergia Hivatal a függetlenségének megerősítése érdekében jövő januártól kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól és önálló szabályozó szervként működne tovább. Az átalakulás egy már működő és nemzetközileg is hatékonynak ítélt modellnek megfelelően történne, amely a lehető legnagyobb személyi és szervezeti függetlenséget biztosítja a hivatal számára, garantálva egy erős, befolyásoktól mentes szabályozási és hatósági rendszer kiépítését - ismerteti az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.