Kamu az Iszlám Állam kivégzős videója?

Orosz szakértők megrendezett, hamis felvételnek tartják azt az internetre feltett videofelvételt, amelyen két állítólagos orosz ügynököt kivégez egy 10 éves kisfiú.

A szunnita dzsihadista szervezet kedden két újabb foglyának kivégzéséről tett közzé felvételt. A képsorok tanúsága szerint a két férfit egy tíz év körüli kazah gyerek lőtte tarkón, és a terrorszervezet azt állította közleményében, hogy a kivégzett túszok az FSZB emberei voltak, akik megpróbáltak beszivárogni tagjai közé Szíriában. Az IÁ tévéje, az al-Hayat által készített videó felirata szerint a kazah születésű, 38 éves Mamajev Dzsambolatot és a 30 éves Asimov Szergejt lőtték agyon.

Kivégzésük előtt állítólag kikérdezték az oroszul beszélő, kopaszra borotvált férfiakat, akik azt mondták, azért küldték őket a térségbe, hogy "információt gyűjtsenek az Oroszországból érkezett harcosokról". Asimov Szergej emellett közölte: azt kapta feladatul, hogy megölje az Iszlám Állam egyik vezetőjét. Az orosz hatóságok azóta sem nyilatkoztak az ügyben.

Propagandacélt szolgált a videó

A lap által megkérdezett szakértők nem zárják ki, hogy megrendezett jelenetről van szó. Egy név nélkül nyilatkozó bűnügyi szakember néhány kétséges részletre hívta fel a figyelmet. Elsőként arra, hogy a halálra ítélt muzulmán férfiak nem imádkoztak állítólagos kivégzésük előtt. Másodszor: a lövéseket követően az egyik "áldozat" nem előre esett, hanem az oldalára, mintha parancsra tett volna. A szakértő szerint a jelenetben látható Glock pisztoly lövése nagyon nagy erejű. A kivégzés végrehajtója egy méternyire állt az áldozatoktól, így a lövésnek látható sebet és bő vérzést kellett volna okoznia, de ez nem történt meg. A szakértő azt is furcsállta hogy az operatőr nem készített közeli képsorokat, a kivégzés valódiságát bizonyítandó. A parancsot kiadó férfi ugyanakkor nem véletlenül ölthette magára a Gorka-3 típusú, az orosz biztonsági szolgálatoknál használatos öltözetet. Magnus Ranstorp svéd terrorizmus-szakértő a Kommerszantnak azt mondta, az állítólagos FSZB-ügynökök kivégzése propagandacélokat szolgálhat.

Oroszországnak üzentek

A felvételt figyelmeztetésnek szánhatták az orosz titkosszolgálatok és a velük együttműködők számára. A fiú ugyanakkor korábban is látható volt az al-Hayat videóin. A lap értesülései szerint az állítólag kivégzett férfiak igazi nevüket mondták meg. Szergej Asimov egy név nélkül nyilatkozó ismerőse elmondta, hogy a férfi Kazahsztánban született 1984-ben, árvaként, nevelőotthonban nőtt fel, majd 2000-ben áttelepült a Moszkvától 800 kilométerre keletre lévő Kazanyba. A férfi egy éve tűnt el Tatárföld fővárosából. Korábban szeretett volna az FSZB főiskolájára bekerülni, de színészi karrierről is álmodozott. Adósságokra panaszkodott, és azt mondta magáról, hogy orosz, aki muzulmán lett. 2010-ben és 2011-ben is elzarándokolt Mekkába. Állítólag teológiai képzésben is részesült.

Felesége nem válaszolt a Kommerszant megkeresésére. Egy ismerőse azonban elmondta, hogy mielőtt Asimov és Dzsambolat Szíriába távoztak volna, mindketten a kazahsztáni Merke városában éltek.