Senkinek nem kellett, így 13,6 millió adag lejárt AstraZeneca-vakcinát kell kidobnia Kanadának

Senkinek nem kellett, így 13,6 millió adag lejárt AstraZeneca-vakcinát kell kidobnia Kanadának

Kanadának 13,6 millió adag lejárt AstraZeneca-vakcinát kell kidobnia, mert sem otthon, sem külföldön nem talált nekik gazdát, írja az MTI.

Kanada 2020-ban szerződött az AstraZenecával 20 millió adag vakcinára. 2,3 millió kanadai kapott ebből legalább egy adagot, a legtöbbük 2021 márciusa és júniusa között.

Mivel azonban 2021 tavaszán az AstraZeneca vakcinájánál ritka, de potenciálisan halálos kimenetelű vérrögképződéssel kapcsolatos aggodalmak merültek fel, Kanadában ezt követően inkább a szintén rendelkezésre álló Pfizer-BioNTech és Moderna mRNS-vakcinákat használták a lakosság oltására.

Kanada 2021 júliusában ígéretet tett arra, hogy a beszerzett készlet fennmaradó részét, mintegy 17,7 millió adagot eladományoz. Kedden azonban a kanadai egészségügyi illetékesek közölték, hogy minden erőfeszítésük ellenére 13,6 millió adag szavatossága közben lejárt, és ezért ki kell dobni. A közleményük az oltóanyag iránti korlátozott kereslettel és a fogadó országok elosztási problémáival magyarázta a történteket.

Kanada összesen 8,9 millió adag AstraZeneca vakcinát adományozott el.

A kanadaiak mintegy 85 százaléka tekinthető teljesen beoltottnak.

A világ lakosságának 61 százaléka, és a világ legszegényebb országaiban élőknek mindössze 16 százaléka van beoltva koronavírus ellen.