Kánikula: országszerte másodfokú hőségriasztást adtak ki

Kánikula: országszerte másodfokú hőségriasztást adtak ki

Hétfőn 36 fok is lehet, míg az esti órákban csak Magyarország északi területein fordulhat elő zivatar.

Hétfő nulla órakor egész Magyarország területén életbe lépett a másodfokú hőségriasztás, és szerda éjfélig érvényben is marad - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Előrejelzésük szerint ma már

30 és 36 fok között tetőzik a hőmérséklet.

A délutáni órákban érkezik északnyugat felől fátyolfelhőzet, ami helyenként szűrheti átmenetileg a nap fényét. Később, az esti órákra azonban zivatarok érhetik el az északi területeket, emiatt Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád vármegyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Viharos szél, intenzív csapadék és jégeső is előfordulhat a hidegfront kíséretében. A meleg idő kapcsán arra is figyelmeztetnek, hogy tanácsos figyelni a megfelelő folyadékpótlásra.

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve - hangsúlyozta közös közleményében a katasztrófavédelem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a másodfokú hőségriasztással összefüggésben további szempontokra is felhívták a figyelmet.

(Címlapkép: Járókelők hűsítik magukat egy szökőkútnál a belvárosi Szabadság téren 2023. június 20-án. MTI/Balogh Zoltán)