Kapás Boglárka új országos csúccsal lett negyedik Rióban

Ez történt az éjszaka a medencékben a riói olimpián.

A szám 23 éves Európa-bajnoka - aki az egyetlen magyar döntős volt ezen az estén az ezúttal már majdnem teltházas Olimpiai Uszoda "éjszakai" programjában - a táv felénél ötödikként fordult, majd feljött a negyedik helyre, s ugyan a dobogóért is harcban volt, de végül nem tudta lehajrázni a szintén amerikai Leah Smith-t. Azonban 4:02.37 perces idejével így is 1.1 másodperccel megjavította saját országos csúcsát, amelyet májusban a londoni Európa-bajnokságon ért el.

A számot az amerikai csodaúszó, Katie Ledecky nyerte 3:56.46 perces óriási világcsúccsal. A gyorsúszás mindössze 19 éves királynője önmaga, 2014 augusztusában felállított 3:58.37-es rekordját adta át a múltnak.

Nagyon elégedett vagyok az úszásommal, több mint egy másodpercet javítottam a legjobb eredményemen. Az elsődleges célom ez volt, hogy magamhoz képest javuljak, érezzem a fejlődést, ez sikerült

- mondta a vegyes zónában Kapás, akit akárcsak a délutáni futamot követően, ezúttal is doppingellenőrzésre hívtak.

Kapás ugyanakkor elismerte, picit csalódott volt, amikor felnézett és látta, hogy nem világít a gép, azaz megtudta, hogy nem dobogós. Saját bevallása szerint azt hitte, ez az idő elég lesz egy bronzéremre az elképesztően erős mezőny ellenére.

Hozzátette, a világcsúccsal győztes amerikai Katie Ledecky "meghúzta" a futamot, de tudta, hogy neki nem szabad erősen kezdenie.

Nagyon okosan kellett taktikázni. Azt gondolom, ez nagyon bíztató a 800 méter előtt, hiszen négyszázon inkább erő kell, mint állóképesség, nekem inkább az utóbbi van. Ha 400-on ilyen eredménnyel negyedik tudtam lenni, akkor nyolcszázon nagy dolgokra lehetek képes és el is hiszem ezt. Várom már, hogy világítson a kis piros égő...

- utalt a rajtgépen az éremszerzést jelző felvillanó piros fényre Kapás.

Hosszú Katinka döntős, bármi lehet az eredmény

A friss olimpiai bajnok Hosszú Katinka a negyedik idővel várta a 100 méter hát elődöntőjét, amelyben országos csúcsát (58.78) megközelítve 58.94 másodperccel másodikként került a hétfői döntőbe.

"Szerettem volna jobbat úszni, viszont talán az egész mezőny kicsit lassú volt, Londonban a középdöntőben már sokkal gyorsabb volt az iram. Sok mindent elrontottam, remélem, teljesen össze tudom rakni holnapra" - mondta Hosszú, aki véleménye szerint az előfutamban teljesen szétszórtan úszott, néha még "magát nézte a képernyőn". "Most sikerült koncentrálnom, de van mit kijavítani: forduló, kidelfinezés, rajt, ilyesmi. Száz méter, itt egytől a nyolcadik helyig bármi lehet."

A férfiaknak egyelőre nem nagyon megy

Kozma Dominik 200 méter gyorson állt rajthoz az elődöntőben: a 25 éves magyar versenyző a délutáni előfutamban új egyéni csúcsot úszott, de egy kisebb sérülés miatt nem tudott ezen tovább faragni, így 1:47.53-as idővel futamában hetedik, összesítésben 15. lett.

Nem volt jó úszás, de két hete volt egy húzódásom, ami miatt nem dolgoztam lábra, hátha kipihenem. Mostanáig azt hittem, sikerült. A két mai úszás után éreztem, hogy fáj. Amikor beugrottam, az egyenes lábtempónál tudtam, hogy nem jó

- mondta Kozma a futamot követően.

Elképesztő teljesítményeket láthatott egész este a rendkívül lelkes közönség, hiszen a férfi 100 méter mell döntőjében a brit Adam Peaty akárcsak egy nappal ezelőtt, ezúttal is világcsúcsot úszott, míg női 100 méter pillangón a svéd világbajnok Sarah Sjöström önmaga egy évvel ezelőtti világrekordját megdöntve győzött.

A versenynap zárószámaként a férfiak 4x100 méteres gyorsváltóját rendezték meg: az aranyérem a Michael Phelpsszel felálló amerikaiak nyakába került, minden idők legeredményesebb olimpikonja ezzel 19-re növelte aranyérmei számát.