Karácsony Gergely: "A választói akaratot felülírni, megpuccsolni nem engedem"

Karácsony Gergely: "A választói akaratot felülírni, megpuccsolni nem engedem"

A főpolgármester döntött: nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettesre, végül nem támogatja Vitézy Dávid ebbéli ambícióját. Ehelyett eddigi helyettesének megalkotott egy új pozíciót, s ugyanazon feladatokat látja el, mint korábban is.

Nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettes személyére a Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülésén a főpolgármester, ezt maga Karácsony Gergely jelentette be a Városházán megtartott keddi sajtótájékoztatóján.

A Facebookon is beszámolt döntése hátteréről, azt közölte:

hajlandó lett volna támogatni Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért - LMP-Zöldek) korábbi főpolgármester-jelölt helyettesi kinevezését abban az esetben, ha sikerül többséget alkotni Kiss Ambrus kinevezése mellett is, ám erre nem lát esélyt.

Ebben a helyzetben az elmúlt öt évben a főpolgármester-helyettesi posztot betöltő

Kiss Ambrust kinevezte egy újonnan létrehozott pozícióba, a Fővárosi Önkormányzat főigazgatójává, s ennek keretében Kiss ugyanazokat a feladatokat látja el, mint korábban főpolgármester-helyettesként

- tette hozzá az ellenzéki politikus.

Karácsony Gergely örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Péter vezette Tisza Párt jelezte, tanácsnoki pozíciókat kíván vállalni az akadálymentesítés és az átláthatóság területén, ily módon bekapcsolódva a város irányításának munkájába.

Elmondása szerint "voltak olyan javaslatok, hogy a főpolgármestertől vegyék el a munkáltatói jogokat, volt olyan is, hogy csak a frakciók felhatalmazásával tárgyalhassak bárkivel, és volt egy sor javaslat, ami egyenesen az önkormányzati törvénybe ütközik".

"Ezeket Budapest stabil működtetése érdekében természetesen nem fogadom el, a választói akaratot felülírni, megpuccsolni nem engedem"

- szögezte le Karácsony, aki természetesnek továbbra is azt tekinti, hogy a kerületi polgármesterekkel közösen alakítsák a város jövőjét, velük rendszeresen egyeztet és tanácskozási jogot biztosít számukra a közgyűlésben.

Arra is kitért, "a közgyűlésen az a javaslatom is napirendre kerül, ami Iványi Gáborék intézményrendszerének megmentéséről szól, az emberség, a méltányosság jegyében és Budapest érdekében".

"A mai napon összehívtam az új közgyűlés alakuló ülését október 4-én péntekre, az alakuláshoz szükséges szervezeti döntések mellett már érdemi napirendekről is tárgyalni fogunk ezen a napon" - jelezte Budapest főpolgármestere.

(Címlapkép: Karácsony Gergely/Facebook)