Az Origo kitakarta a megafonos Deák Dániel arcát és nevét, hogy úgy tűnjön, mindenki Karácsonyt szidja

Az Origo kitakarta a megafonos Deák Dániel arcát és nevét, hogy úgy tűnjön, mindenki Karácsonyt szidja

Megszokhattuk már, hogy a hiteles, objektív tájékoztatás olyan távol áll a nettó pártlapként működő Origotól, mint Németh Szilárdtól egy paleodiéta, vagy Novák Katalintól a szingli-életérzés, és azt is értjük, hogy az ott dolgozóknak folyton a csőre töltött ravaszon van a kezük, amibe minden nap más és más "töltényeket" kapnak felülről, mégis, olykor azért meglepődünk, hogyan találják ki abban a szerkesztőségben a sokszor megmosolyogtatóan bárgyú, színvonaltalan lejáratóanyagokat.

A szegény (magyar) ember Fox News-a most éppen a hétvégi, pazar eredménnyel zárult Magyarország-Franciaország Eb-meccs utáni Karácsony Gergely Facebook-posztja alatt megjelenő kommentekkel trükközött, pontosabban csak eggyel. Történt ugyanis, hogy a főpolgármester egy rövid, tökéletesen korrekt bejegyzésben dicsérte a magyar válogatott teljesítményét, azt írta,

"Ilyen az, amikor a túlerőt felülírja a hit, a szív és az akarat. Szép volt, fiúk!"

Erről a posztról van szó:

Ahogyan az lenni szokott, a kommentmezőbe menetrendszerűen szinte azonnal megérkeztek a kormánypárti politiusok és a virtuális tér uralására a Megafon által kiképzett Fidesz-csinovnyikok* (*jobboldali véleményvezérek, influenszerek), hogy jól odamondogassanak.

Ebben önmagában még semmi meglepő nincsen, a Media1 azonban kiszúrta, hogy

az Origo "valamiért" szükségét érezte annak, hogy a Megafon egyik támogatottjának, Deák Dániel hozzászólását megszerkesztve egy "átlagember" véleményének állítsa be a XXI. Század Intézet elemzőjének mondatát. A propagandalap egyszerűen kipixelezte Deák profilképét és a nevét.

Ennek megfelelően a Karácsony Gergelyt gyalázó, konkrétan a posztja alatti negatív kommentekről íródott cikkükben már így mutatták be Deák Dániel hozzászólását:

A fideszes infuenszer-keltetőként funkcionáló Megafonnal egyébként két nagycikkben is foglalkoztunk. Ebben bemutattuk, mi is az a Megafon Központ:

Ismeretlen pénzből, „digitális inkubátorban" keltetik a fideszes Facebook-katonákat

Megafon Központ néven indított nemrégiben egy igen sajátos, „digitális inkubátort" Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója annak érdekében, hogy a jobboldali, kormánnyal szimpatizáló fiatalokból „profi Facebook-harcost" képezzenek ingyenes tréningek segítségével. Mindezt különös megvilágításba helyezi az a tény, hogy nemrégiben Péterfalvy Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke belengette, a kormánynak jogszabályt kellene alkotnia a Facebook működéséről.

Ebben az írásunkban pedig annak mentünk utána, miért van az, hogy a Filep Dávidból kreált "A kopasz oszt" nevezetű oldal heti egymilliós hirdetési költéssel is alig érdekel valakit:

Hiába a pénz, paripa, fegyver, a Megafon egyelőre nem állítja meg a „balliberális gőzhengert"

Úgy tűnik, "A kopasz" heti egymilliós hirdetési költéssel is hiába oszt, alig érdekel valakit, pedig a Megafon Központ támogatottjaként Filep Dávidból is profi "jobboldali influenszert" akarnak képezni. Abban, hogy az Orbán-kormány aktuális üzeneteinek eljuttatásához egy akkurátusan, temérdek pénzből kiépített, professzionálisan működő propagandagyár áll rendelkezésére, semmi újdonság nincsen.