Karácsony bejelentette: tömeges szűrést kezd a fővárosi önkormányzat, százezer antigéntesztet vásárolnak

Karácsony bejelentette: tömeges szűrést kezd a fővárosi önkormányzat, százezer antigéntesztet vásárolnak

Karácsony Gergely szerda délutáni online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, "sokak számára Orbán Viktor keddi bejelentése csalódást okozott, sokakban maradt hiányérzet." A főpolgármester elmondta, azt remélték, hogy a kormány érdemi lépésekre szánja el magát, de ezek, úgy tűnik, elmaradtak.

Karácsony a magyar járványhelyzetet pedig pokolinak nevezte, és felhívta a figyelmet arra, hogy messze van még a járvány vége. A főpolgármester a miniszterelnök bejelentésére reagálva úgy vélekedett, hogy

az ingyenes parkolás bevezetése a fővárosban és más nagyvárosokban is közlekedési káoszt fog eredményezni, és attól félnek, hogy ez csak tovább növeli majd a belvárosi forgalmat.

A közösségi közlekedés bővítésével kapcsolatban jelezte, hogy szeptember óta Budapesten a megszokottnál nagyobb kapacitáson működik a közösségi közlekedés, noha a használók aránya egyébként alacsonyabb a szokásosnál, de tesznek további lépéseket is, főként a délutáni időszakra vonatkozóan.

Hiányzott a bejelentésből, mit csinál maga a kormány

– vélekedett.

Karácsony bejelentette, a fővárosi önkormányzat nem vár tovább, közölte, átvállalva az állam feladatait, úgy döntöttek, hogy rendkívül intenzív tesztelési kapacitás bővítésbe kezdenek.

100 ezer új antigént teszt beszerzését indítjuk el napokon belül

– jelentette be a főpolgármester, aki hangsúlyozta, hogy ezek a tesztek a PCR-tesztekhez hasonlóan nagyon megbízhatóak, és egyúttal azonnal eredményt adnak, ami segít, hogy időben ki tudják szűrni a fertőzötteket a fővárosban.

Kifejtette a cél, hogy a veszélyeztetett ágazatokban biztosítsák a tesztelés lehetőségét.

Karácsony ismertette,

50 ezer antigéntesztet a fővárosi szociális intézményekben dolgozóknak adnak, a másik felét pedig lakosságarányosan osztják szét a kerületek között.

Tehát 100 ezer új teszt, és a pedagógusok és az oktatásban dolgozók ingyenes tesztelése, ez az, amit a főváros megtesz a kormány helyett

– mondta Karácsony, aki megjegyezte, hogy mivel ez a tesztprogram rengeteg pénzbe kerül, adományvonalat indítanak.

(24.hu)