Karácsony szerint félő, hogy Magyarország jövője Orbán politikai játszmájának áldozatául válik

Karácsony szerint félő,  hogy Magyarország jövője Orbán politikai játszmájának áldozatául válik

A visegrádi együttműködés elindításának 30 évfordulójának alkalmából Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz:

A V4-országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – együttműködése az elmúlt 30 évben valódi márkanévvé vált az európai politikában, és számtalanszor segítette országaink regionális szempontú érdekérvényesítését. Visegrádi főpolgármestertársaimmal ezért is tartottuk fontosnak, hogy e szép évfordulón szólaljunk meg egy nagyon fontos, és többé vagy kevésbé mindannyiunkat érintő problémáról. A járvány utáni gazdasági újjáépítést segítő monumentális EU-s támogatás (Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz) kormányzati kezeléséről van szó.

Karácsony szerint a hazánknak mintegy 7 milliárd eurót juttató európai uniós (EU) támogatás eredeti célja, hogy „országaink ne csak kilábaljanak a koronavírus-okozta mély gazdasági válságból, de a fenntarthatóságot, a társadalmi igazságosságot és a digitalizációt segítő, korszerű, jövőbetekintő és valóban égetően szükséges projektekbe is fektessenek.”

Mindez azonban úgy lehetséges, ha a tagállami kormányok a nemzeti tervek kialakítását a helyi önkormányzatokkal közösen a helyi gazdaságélénkítésre és klímavédelemre, a helyben bajba jutott szektorok, vállalkozások és munkahelyek szempontjaira és igényeire tekintettel végzik el. Ezt támasztja alá az erre vonatkozó EU-s rendelet is, azaz:

a regionális és helyi hatóságok fontos partnerek lehetnek a reformok végrehajtásában és a beruházások kivitelezésében. E tekintetben megfelelő konzultációt kell folytatni velük és be kell vonni őket.

Karácsony úgy véli, több európai országban sem így alakul ez a folyamat, Magyarországon pedig még csak távolról sem.

A kormány látszategyeztetést végez az általa kiválasztatott partnerekkel, miközben az ellenzéki nagyvárosokat, így például a magyar GDP közel 40 százalékát előállító Budapestet nem tekinti partnernek a hazánk számára óriási lehetőséget kínáló európai támogatás elosztásában. Félő, hogy Magyarország jövője, magyar állampolgárok millióinak boldogulása Orbán Viktor politikai játszmájának áldozatául válik. Félő, hogy az EU-s forrásból megvalósuló fejlesztések Orbán Viktor, és nem Európa és Magyarország érdekeit szolgálják majd. Nem ez ennek a történelmi léptékű európai támogatásnak célja, és nem ezek a szabályai

– összegezte a főpolgármester.

A visegrádi fővárosokkal közösen készített közlemény itt olvasható, ugyanebben a témában pedig a főpolgármester Újhelyi István szocialista európai parlamenti képviselővel közösen levelet fogalmazott meg az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek is.