Karácsony sem kér mást, csak amit a miniszterelnök szokott: kellő komolyságot

Karácsony sem kér mást, csak amit a miniszterelnök szokott: kellő komolyságot

A főváros ül a pénzen

 

jelentette ki vasárnap Gulyás Gergely miniszter arra reagálva, hogy Karácsony Gergely közölte: 150 milliárdos mínuszban vannak, ezért nem tudnak plusz 50-60 milliárdot a járvány miatt válságkezelésre fordítani Budapesten.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hír Tv-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, míg az állam hosszú ideje hitelt kénytelen felvenni, hogy a válság idején segítsen,

addig a főváros ül a pénzen.
 

Ezzel a miniszter arra reagált, hogy Karácsony Gergely Facebook-posztjában Orbán Viktor miniszterelnök felvetésére azzal reflektált:

Gyerekkoromban én is szerettem a számháborút, de most más időket élünk. Legyen világos: a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye. Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk. 

Szombat este ugyanis Orbán Viktor az M1-en a koronavírus elleni gazdasági intézkedések kapcsán azt mondta: kell egy speciális budapesti program, pénteki rádióinterjújában pedig többek között arról is beszélt, hogy a fővárosnak 50-60 milliárdot a vállalkozások védelmére kellene fordítani.

Gulyás Gergely vasárnapi nyilatkozatában megismételte: a kormány eddig is sokat költött arra, hogy a legnagyobb bajban lévő ágazatokon adókedvezménnyel, adómentességgel segítsen, s ha a főváros a kormány példáját követné, mindenki jól járna.

Hosszú távú adóssága van, de olyan, amit ebben a ciklusban vissza kellene fizetnie, és jelentős terhet jelentene, nincsen

 

– mondta. 

Mindezekre reflektálva Karácsony Gergely hétfőn közösségi média oldalán azt írta:

A magyar kormánynak 12 ezer 713 milliárd forint van a számláján. Akkor miért nincs tömeges ingyenes szűrés? Ha a Fidesz és a kormánykommunikáció színvonalán politizálnánk, akkor nagyjából ezt a két mondatot ismételgetném orrba-szájba. De én – szemben velük – nem akarom és nem is fogom félrevezetni a polgárokat. Mert tudom azt, amit a Fideszen kívül mindenki tud ebben az országban: ha egy folyószámlán pénz van, az nem jelenti azt, hogy szabadon lehet elkölteni a kötelezettségek teljesítése nélkül. És nem leszek partner abban a felelősséghárító politikában sem, amibe a Fidesz és a kormány belekezdett.

Budapest főpolgármestere hozzátette, a kormány a járványkezelés kudarcait az emberekre hárítja azzal, hogy megfizetteti velük a teszteket. A gazdasági válságkezelés kudarcait pedig az önkormányzatokra akarja hárítani azzal, hogy Budapesttől olyan pénzt követel, amit épp maga vesz el a budapestiektől.

Hangsúlyozta továbbá, a fővárosnak nincs szabad 100 milliárd forintja állampapírban, ugyanis 2020-2022 között a 3 csapás - a járvány, a kormány és a gazdasági válság - együtt 150 milliárd forintot vesz el Budapesttől.

Ha ez a pénz nincsen, akkor elmarad például Lánchíd felújítása; elmaradnak útépítések; elmarad a Blaha Lujza tér rendbetétele. Tényleg ezt akarja a Fidesz és a kormány? Én sem kérek mást, csak amit a miniszterelnök szokott: kellő komolyságot. A gyerekes számháború helyett felelősségvállalást

–  írta Karácsony. 

Szavait azzal zárta, hogy az egészségügyben és a közoktatásban dolgozók ingyenes szűrése 7-9 milliárdból megoldható lenne például a vadászati kiállításra szánt 50 milliárd, vagy a fegyvervásárlásokra szánt 500 milliárd átütemezésével. Továbbá úgy véli, a gazdasági válság kezelése szempontjából kulcskérdés, hogy a támogatás ne kevesek gazdagodását, hanem a többség hasznát szolgálja. Ennek feltétele pedig, hogy az Európai Unió által Magyarország számára biztosított, mintegy 2500 milliárd forintnyi támogatásnak legalább a felét az önkormányzatokon keresztül használják fel, lakosságarányosan.