Nem lehet véletlen, hogy Lévai Katalin pont Karácsony Gergely kerületében bukkant fel

Pártok felett: már korábban is tett gesztust Karácsony Lévainak.

Ahogy arról beszámoltunk, Lévai Katalin, Medgyessy Péter egykori MSZP-s minisztere, a Lendülettel Magyarországért nevű kamupárt elnöke indulását kénytelen volt megtorpedózni a zuglói választási bizottság, miután kiderült, hogy az ajánlásgyűjtő ívein több lapon is egytől egyik megegyeztek a nevek, még a sorrend is azonos volt a Jelen Tamás fideszes képviselőjelölt által leadott aláírásokkal.

Lévait azóta feljelentette a jobbikos képviselőjelölt, Szávay István, majd a hvg.hu értesülése szerint beperelte őt a zuglói választási iroda is.

Azzal ma már mindenki tisztában van, hogy a kamupártok a választási törvényt megalkotó Fidesz érdekében árasztottak el bizonyos kerületeket, de egyéb összefonódások is meghúzódhatnak a háttérben.

Kevesen emlékeznek, de Lévai Katalin 2011 novemberében elindult egy - akkor még 2 fordulós - időközi országgyűlési választáson is Budapest 2. számú választókerületében (XI. kerület), az MSZP színeiben. Az időközit azért kellett kiírni, mert a fideszes Balsai Istvánból alkotmánybíró lett. A mandátumáért Lévain kívül elindult a későbbi győztes Láng Zsolt (Fidesz), illetve Bodor Zoltán (Jobbik), Kovácsics Ádám (JESZ), valamint Karácsony Gergely, aki akkor még éppen az LMP-t "erősítette".

Indokolt az idézőjel, hiszen miközben a parlamentbe frissen bekerült ökopárt azzal határozta meg magát, hogy szemben áll az MSZP-vel, és a gyurcsányi hagyatékkal, addig Karácsony Gergely már 2011 novemberében, az időközi első fordulója előtt vissza akart lépni az MSZP-s Lévai javára.

Lapunknak ezt úgy festette le a történetet ismerő forrásunk, hogy

komoly harc folyt az LMP-ben azért, hogy megakadályozzák visszalépési szándékában Karácsonyt - a párt egyáltalán nem akart közösködni a szocialistákkal

(ne feledjük, itt még nagyon közeli emlék volt Gyurcsány Ferenc ámokfutása!).

Végül Karácsony Gergely ugyan nem lépett vissza 2011 novemberében a szocialisták javára, de 2013. január 26-án aztán kilépett az LMP-ből, megalakítva a Párbeszéd Magyarországot, hogy 2018. január 11-én hivatalosan is az MSZP-lista első helyére kerüljön, mint a Párbeszéd és a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Szép út!

Nagyon jól mutatja Karácsony Gergely erős politikai jellemét a 2011. november 15-én a 24.hu-nak adott nyilatkozata. A vesztes második fordulót követően többek között így beszélt az MSZP-ről:

"Ne becsülje le a szocialistákat. Kifejezetten jót tett nekik a hétvégi kongresszusuk, ahol Mesterházy dinamikusan lépett fel, az MSZP-t megújuló pártként mutatta be a közvéleménynek. (...) Vegyük komolyan a számokat. Meg magunkat is. Ebben a helyzetben miért kockáztatnám, hogy az LMP-szavazók egy része – teljes joggal – a csalódottságát fejezze ki, hogy én egy szocialista javára visszalépek. Már a lehetőségének szóba hozásával is messzebb mentem el, mint eddig bárki az LMP-ben. A jövőben ettől még előállhat olyan helyzetet, amikor annak érdekében, hogy elvegyük a Fidesz mandátumát, esetleg választást nyerjük, visszalép az LMP-s."

Ma már tudjuk, előállt számára a helyzet, miután Botka Lászlót megbuktatták az MSZP-ben működő Fidesz-ügynökök. Így az sem volt meglepő, hogy Lévai Katalin is megjelent a színen, csak arra nem gondolhatott senki, hogy egy túlbuzgó választási bizottsági tag miatt nem jut hozzá a Lendülettel Magyarországért nevű kamupárt elnöke az állami támogatáshoz.