Karácsony bejelentette, kötelező lesz a maszkhasználat a fővárosi intézményekben, mozikban és színházakban

Karácsony bejelentette, kötelező lesz a maszkhasználat a fővárosi intézményekben, mozikban és színházakban

Mint mi is megírtuk, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtök délelőtti kormányinfón három járványügyi szigorítást jelentett be: egyrészt a munkaadók szervezeteinek javaslatára lehetőséget adnak a munkaadóknak, hogy az oltást kötelezővé tegyék a munkavállalóik számára. Másrészt november 1-jétől a közösségi közlekedésben kötelezővé teszik a maszk viselését. Harmadrészt pedig az egészségügyi intézményekben elrendelik a látogatási tilalmat, a szociális intézményekben pedig azok vezetői kapnak felhatalmazást ennek elrendelésére.

Kormányinfó: újra itt a maszkkorszak, a munkaadók előírhatják az oltást

Három járványügyi szigorítást jelentett be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Egyrészt a munkaadók szervezeteinek javaslatára lehetőséget adnak a munkaadóknak, hogy az oltást kötelezővé tegyék a munkavállalóik számára. A miniszter hozzátette, az állam mint munkaadó kötelezővé fogja tenni a saját intézményeiben, illetve az önkormányzati cégek esetében a polgármester hatásköre lesz ennek eldöntése.

Gulyás mai tájékoztatása nyomán ma délután Karácsony Gergely rendkívüli, november elsejétől hatályos intézkedéseket jelentett be Facebook oldalán. "Budapest nem vár a kormányra, a mai napon a fővárosi operatív törzs több döntést hozott. Cselekedni kell, mert a kormány oltási kampánya látványosan csődöt mondott" - fogalmazott.

A főpolgármester azt írta:

„Ismét gyáva és kétszínű a kormány járványkezelése, pont azt teszi, aminek elkerülésére a 3. hullám után felhívtuk a figyelmét: késve lép, hárítja a felelősséget, a hatalmi szempontjait jó adag cinizmussal az emberek védelme elé sorolja. A forgatókönyv ismert a 3. hullám idejéről: Budapest dönt, a kormány kritizálja a fővárosi döntéseket, majd a kormány a főváros után kullog. A járványban nagy árat fizetett az ország emiatt a kormányzati hozzáállás miatt, itt lenne az ideje változtatni.”

Karácsony szerint a közösségi közlekedésben

„a hétfőn megfogalmazott ajánlásunk után november elsejétől kötelező a maszkhasználat.”

Hozzátette, "a járvány terjedése szempontjából korántsem a közösségi közlekedés a legveszélyeztetettebb (a mellékelt ábrán látható, melyek a fertőzés fő kiindulópontjai), ezért kezdeményezem a kormánynál, hogy a romló járványügyi adatok miatt rendelje el a beltéri maszkhasználatot. Azoknál a fővárosi intézményeknél, ahol erre jogszabályi lehetőségünk van – ilyenek a fővárosi színházak, mozik például –, főpolgármesteri hatáskörben elrendelem a beltéri kötelező maszkhasználatot november elsejétől."

Egyelőre sok a kérdőjel az alkalmazottak kötelezővé tehető oltása körül

Bár a Magyar Közlönyben még nem jelent meg a szabályozó rendelet, nagy érdeklődést váltott ki a csütörtöki kormányinfó azon bejelentése, hogy a munkaadók kötelezővé tehetik a védőoltást az alkalmazottaknak. Az eseményen Gulyás Gergely kancelláriaminiszter megpróbálta megválaszolni a hirtelen felmerült kérdéseket, ennek ellenére mégis számos - egyelőre - tisztázatlan kérdéssel szembesülünk.

A főpolgármester kiemelte,

„a kormány úgy próbálja meg a munkaadókra és az önkormányzatokra tolni a felelősséget, hogy információt továbbra sem osztanak meg, egyeztetésekre eddig nem voltak hajlandóak. Ezért kezdeményezem, hogy a ma bejelentett kormánydöntésekről szóló határozatok megjelenése előtt a kormány haladéktalanul egyeztessen az önkormányzati szövetségekkel.”