Karácsonynak adott igazat a Kúria a Tiborcz-adó ügyében, de az NVB kevésbé volt kegyes vele

Karácsonynak adott igazat a Kúria a Tiborcz-adó ügyében, de az NVB kevésbé volt kegyes vele

Karácsony Gergelynek adott igazat a Kúria a Tiborcz-adó ügyében, ezzel pert nyert a felperes Tiborcz Istvánnal szemben. 

A főpolgármester szerda délutáni Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta, a miniszterelnök veje „olyan elképesztő méretű vagyont szerzett az elmúlt 12 évben, hogy már pusztán a gazdasági súlya miatt ő egy közszereplő”. Karácsony nagyon fontosnak tartja, hogy a bíróság kimondta, a közszereplők köre szélesebb, mint a közhatalmat gyakorlók köre, 

tehát nem csupán egy politikus számít közszereplőnek, hanem egy olyan ember is, akinek brutális mennyiségű pénze van, pont mint Tiborcz Istvánnak.

Nem sokkal korábban Schiffer András, Karácsony jogi képviselője is beszámolt a Kúria döntéséről, ahol megvizsgálták a másodfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezést, és azt indokoltnak találták. A Telex megkeresésére Schiffer elmondta, azzal érvelt: nincs olyan a hatályos Ptk. alapján, hogy a közszereplői klauzula szerint Tiborcz István becsülethez való jogát nem sértette meg a Tiborcz-adózás, de a névviselési jogát meg igen. Az ügyvéd szerint ezt az érvelést osztotta a Kúria is, így a másodfokú ítélet fellebbezett részét megváltoztatták, a felperes fellebbezését pedig elutasították.

Mindez azt jelenti, hogy az ellenzéki politikusnak nem kell sem fizetnie, sem bocsánatot kérnie a Tiborcz-adó ötlete miatt, amelyről még 2020 decemberében kezdődött a most végéhez ért ügy.

Eközben Karácsony bírságot kapott az NVB-től

Ezzel párhuzamosan az MTI arról adott hírt, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) több mint félmillió forint bírságot szabott ki Karácsony Gergelyre, amiért két népszavazás (Fudan egyetem, álláskeresési járadék) kezdeményezőjeként több mint 600 népszavazási aláírásgyűjtő ívet nem juttatott vissza a Nemzeti Választási Irodához (NVI). A jogszabály értelmében valamennyi aláírásgyűjtő ívet vissza kell juttatni az NVI-hez, az NVB-nek a vissza nem vitt ívek miatt bírságot kell kiszabnia, ívenként 800 forintot.

Az NVB szerdai ülésén egyhangú döntéssel megállapította,

  • a Fudan egyetem ügyében az átvett 51 667 aláírásgyűjtő ívből határidőig 326 ívet nem adott le Karácsony Gergely, a bírság ezért 260 800 forint. 
  • Az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazásnál 322 ív hiánya miatt pedig 257 600 forint a büntetés.

A főpolgármester az aláírásgyűjtő íveket január 21-én adta le, az NVB március 9-én állapította meg, hogy mindkét kezdeményezéshez összegyűlt a szükséges, legalább kétszázezer érvényes aláírás.