Karácsonyi időjárási anomáliák Washingtontól Budapestig

Washingtonban 24 Celsius fok, hazánkban csak 8, de a kilátások nálunk sem jobbak.

Ahogy arról korábban írtunk, hazánkban a következő napokban helyenként kisüthet a nap, de az ország nagy részén borult lesz az ég. Karácsonykor is marad a párás, ködös idő, néhol szitálással egybekötve.

De legalább nem lesz kora nyári meleg, inkább csak korai tavaszi:

8 Celsius fokra kell számítani az ünnepek alatt.

Az Egyesült Államokban viszont a meteorológusok szerint az ország egész keleti partján melegrekordok sora dőlhet meg: még a Washingtonnál jóval északabbra fekvő, Maine állambeli Portlandben is plusz 15 fok a legvalószínűbb. Ott a feljegyzett eddigi rekord 12 fok, melyet 1957-ben mértek.   

Mindezek alapján fehér karácsony kizárt a keleti parton, hóra semmi esély

- így a meteorológusok.

Mi a helyzet az öreg kontinensen? Hát, nem túl rózsásak a kilátások.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján megtekinthető előrejelzésekből kiderül, hogy bizony mind a hőmérsékletet, mind pedig a csapadék mennyiségét tekintve, jelentős eltéréseket tapasztalhatunk a 20 éves modellklímával szemben.

A előrejelzett hőmérséklet és csapadék anomália térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

Hőmérséklet anomália  (2015. december 21 – 2015. december 27.) - forrás: OMSZ

Az adatok alapján december 21 – 27. között tehát melegebb lesz az átlagnál, viszont kevesebb csapadékkal is jár majd ez az időszak.


Csapadék anomália  (2015. december 21 – 2015. december 27.) - forrás: OMSZ

.

Tematikus oldalunkon a klímaváltozással is foglalkozunk: