Lemondott a médiahatóság elnöke, így még a választások előtt új embert rakhat a Fidesz kilenc évre a helyére

Lemondott a médiahatóság elnöke, így még a választások előtt új embert rakhat a Fidesz kilenc évre a helyére

Lemondott Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke - értesült az M1 aktuális csatorna pénteken. A híradó információi szerint Karas az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja munkáját, utódja pedig Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága a híradónak megerősítette a Karas Monika lemondásáról szóló hírt.

Mint arra a 24.hu emlékeztet, Karas Monikát a miniszterelnök javaslatára 2013. augusztus 19-én nevezte ki az NMHH élére az államfő, kinevezése tehát 2022 szeptemberében járna le – már a jövő tavaszi országgyűlési választás után. Az elnököt ráadásul a hatályos médiaszabályozás alapján nem lehet újraválasztani.

A lemondása viszont megnyitja az utat azelőtt, hogy még a jelenlegi kormánytöbbség döntsön az utódlásról, kilenc évre bebetonozva az idén 40 milliárd forintos büdzsé felett rendelkező médiahatóság, valamint a médiaszolgáltatók működését ellenőrző és elvben a piaci koncentrációt megakadályozó Médiatanács új vezetőjét.

Mivel a médiahatóság kezében van valamennyi olyan döntési jog, mellyel a hazai sajtó felvásárlását, működését, átrendezését irányíthatják, ezzel a fideszes mélyállam újabb terjeszkedési pontjáról lehet szó, ami arra utal, hogy reális forgatókönyvként számolnak a kormányváltással.