Jobbik: a Kárpátiát csak azért büntetik, mert a magyar nemzet együvé tartozását hirdették Erdélyben

A jobbikosok átérzik, közülük is kitiltottak többeket. 

A párt mély felháborodással értesült a döntésről, amelyet "az elmúlt időszak sorozatos magyarellenes román provokációinak legújabb állomásának" neveznek.

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla döntése szerint a zenekar énekese egy 2014. június 6-án Csíkszeredában tartott koncerten "revizionista-szeparatista eszméket hangoztatott", ezzel pedig az „emberiesség elleni bűntettekért felelős személyek kultuszának éltetését, vagy fasiszta, rasszista, idegengyűlölő eszmék terjesztését” tiltó törvénycikket sértette meg. Petrás 9 ezer lej (630 ezer forint) forint pénzbírságot kapott, emellett három évig nem koncertezhet Romániában, és így Erdélyben sem.

Kitiltották a Erdélyből a Kárpátiát a románok

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerősen 9 ezer lej (630 ezer forint) pénzbírság kifizetésére kötelezte, és három évre eltiltotta a romániai fellépésektől Petrás János Lászlót, a Kárpátia rockegyüttes énekesét. A 2017. december 27-én kimondott ítéletről a Csíki Hírlap számolt be csütörtöki számában.

Teljesen nyilvánvaló, hogy Petrás János nem éltetett emberiesség elleni bűntettekért felelős személyt, és fasiszta, rasszista, idegengyűlölő eszméket sem terjesztett - írja csütörtöki közleményében Szávay István. A jobbikos országgyűlési képviselő szerint a zenész

"csak azt tette, amit minden más koncerten: büszkén vállalta magyarságát, hirdette a magyar nemzet együvé tartozását, és tisztelgett a magyar haza védelméért elesett hősök emléke előtt." 

Ennek büntetése nem más, mint 

"az Erdély elszakításának századik évfordulójára készülő román állam újabb magyarellenes lépése, ezzel együtt pedig a szólás- és véleményszabadság sárba tiprása."

 - mutat rá a politikus, aki úgy véli, az erdélyi magyar politikusok, közéleti szereplők, magyar oktatási intézmények és civil szervezetek után már a zenészek is "a soviniszta bukaresti hatalom célkeresztjébe kerültek".

A Jobbik képviselői pontosan átérzik Petrás János helyzetét, hisz közülük is többeket tiltottak már ki a szomszédos országokból, így Romániából is a magyar közösségek melletti kiállásunkért - emlékeztet Szávay. 

Hozzáteszi a Fidesz részéről hosszú évek óta tapasztalt, 

"megalkuvó, egyoldalú gesztusokra építő, a politikai és gazdasági szempontokat legtöbbször a magyar közösségek érdekei elé helyező kül- és nemzetpolitika okán meri Románia ezeket az újabb és újabb durva, magyarellenes provokációkat megtenni." 

A Jobbik elvárja a kormánytól, hogy hivatalosan is fejezze ki tiltakozását Petrás János elítélése kapcsán.

A 2018 tavaszán megalakuló Jobbik-kormány számára a szomszédos országokkal való kapcsolattartásban

elsődleges lesz az elszakított területeinken élő magyar nemzetrészek érdekeinek védelme és az önrendelkezési törekvések, különösen a székely autonómia ügyének támogatása

- áll a közleményben. A párt leszögezi: Ukrajna és Szerbia európai integrációját os csak a területükön élő magyar közösségek jogainak legszélesebb biztosítása esetén fogják támogatni.