Az EMMI szerint harmadik oltásnál célszerű az AstraZeneca helyett mást választani

Az EMMI szerint harmadik oltásnál célszerű az AstraZeneca helyett mást választani

Miután Kásler Miklós emberminiszter ma egy interjúban arról beszélt, hogy „az AstraZeneca második oltása után az ellenanyagszint csökken, amiből az következik, hogy az AstraZenecával további oltásokat elvégezni nem célszerű.”, a hvg.hu kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy

"a megerősítő oltásnál érdemes a háziorvossal egyeztetve az AstraZenecával oltottaknak más típusú vakcinát választani harmadik oltásként a fokozott védőhatás biztosítása érdekében."

A szaktárca válaszában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden Magyarországon használt vakcina hatékony a koronavírus ellen.

Az EMMI minisztere az oltóanyagok hatásvizsgálatával kapcsolatosan nyilatkozott pénteken az Életközelben című videóinterjúban, kifejtette, ki lehet jelenteni, hogy az oltások után az ellenanyag szintje növekszik, vakcinánként különböző mértékben.

Hangsúlyozta, a fertőzés ellen Magyarországon használt vakcinák 69 és 88 százalék között megvédték az embereket.

Mint mondta,

jellemző, hogy elsősorban az mRNS alapú vakcináknál, tehát a Pfizer és Moderna estében az ellenanyagszint emelkedése gyors, viszont gyors a csökkenése is.

Ezzel szemben a vektor alapú vakcinák, tehát az Astrazeneca, Szputnyik és a Sinopharm esetében ez az emelkedés hosszabb időn keresztül tart. A miniszter megjegyezte, az Astrazeneca második oltása után az ellenanyag szint csökken, amiből az következik, hogy az Astrazeneca-val további oltásokat elvégezni nem célszerű.