A többség szerint nem lesz független Katalónia

Az összes válaszadó többsége, 73,9 százaléka szerint a függetlenségről zajló vita valójában a politikusok vitája és nem a társadalomé.

Katalóniában a megkérdezettek 62,2 százaléka, egész Spanyolországban pedig 89,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerinte nem lesz független az autonóm régió október 1-jét követően - írta az ABC című újság, amelynek a GAD3 nevű közvélemény-kutató cég készített felmérést.

Az összes válaszadó többsége, 73,9 százaléka szerint a függetlenségről zajló vita valójában a politikusok vitája és nem a társadalomé.

A katalán függetlenségért küzdő pártok ugyan a parlamentben többséget alkotnak, de a 2015-ös választásokon a választók kevesebb mint 50 százaléka szavazott rájuk.

A népszavazás engedélyezését a válaszadók 29,1 százaléka támogatja, 60,3 százaléka pedig ellenzi. 48,2 százalékuk szerint a referendum elkerülésére alkalmazni kellene a spanyol alkotmány 155-ös cikkelyét. amely Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztését jelentené, 33 százalék nem támogatja ezt a lépést.

A El País című napilap vasárnap közölte a Metroscopia nevű kutatócég Katalóniában végzett felmérését. A megkérdezettek 56 százaléka szerint nemzetközi szinten nem tekinthető legálisnak és érvényesnek az önrendelkezési népszavazás, 38 százalékuk ezzel ellentétes véleményt képvisel.

A spanyol kormány megítélését firtató kérdésre a válaszadók 82 százaléka mondta azt, hogy Mariano Rajoy kabinetje inkább hozzájárult a függetlenségi folyamat erősödéséhez, mintsem gyengítette.