A katalánok mindenképpen népszavaznak az elszakadásról

A "Népszavazást Katalóniának. Felhívás egy demokratikus megállapodásra" - című rendezvényen a politikus kijelentette: a referendumot követően ismét keresik majd a párbeszédet Spanyolországgal, de akkor már azért, hogy végrehajtsák annak eredményét, az átmenetet az új katalán állam felé, amely továbbra is fenn fogja tartani "testvéri kötelékeit" Spanyolországgal.

Mint mondta, a népszavazás nem Spanyolország likvidálásáról, sem megtagadásáról szól, hanem Katalónia önrendelkezéséről.

"Nem kérjük az államot, hogy mondjon le az elveiről, de ő se kérjen minket, hogy mondjunk le a mieinkről"

- fogalmazott a katalán vezető, aki szerint a spanyol kormány nem rendelkezik akkora hatalommal, hogy "meggátoljon ekkora demokráciát".

Carles Puigdemondt megismételte: sosem mondanak le arról, hogy a katalánok dönthessenek politikai jövőjükről, de készek tárgyalni annak részleteiről, például, hogy a népszavazást mikor tartsák, mi legyen a kérdés vagy, hogy milyen feltételekkel rendezzék meg.

Megjegyezte, hogy félmillióan írták már alá a katalán kormány által kezdeményezett nemzeti paktumot, amellyel ösztönözni akarják a megállapodást a katalán és a spanyol kormány között, hogy egy, a nemzetközi közösség által is elismert referendumot tartsanak. Bölcs lenne nem lebecsülni ezt a valóságot - tette hozzá.

A spanyol kormány álláspontja továbbra is az, hogy nem áll módjában tárgyalni a függetlenségi népszavazásról, mivel az ellenkezik a spanyol alkotmányban foglaltakkal.