A Jobbik a tavaly év közben meghozott kata-módosítását kezdeményezi

A Jobbik a tavaly év közben meghozott kata-módosítását kezdeményezi

Még az Adóhivatal is beismerte: a kata-változtatások mögötti kormányzati retorika semmilyen szakmaiságot nem tükrözött, kizárólag a politikai retorika része volt.  

Magyarország az Unió szélére sodródott a kormány politikájának következményeként. A kormány politikája elszakadt a valóságtól, és már csak az elfoglalt magyar sajtón keresztüli hazug kommunikáció tart fenn egy olyan képzetet, mintha átgondoltan működne. Hogy ez mennyire csak egy képzet, azt jól mutatja az a tavalyi adótörvény-módosítás, amely a kata-vállalkozásokat érintette

- írta közleményében Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik elnökhelyettese.

Potocskáné felidézte, a Jobbik már akkor jelezte, hogy Európa közepén elfogadhatatlan bármilyen adó év közbeni módosítása, ahogy elfogadhatatlan bármilyen vállalkozási forma év közbeni megszüntetése, módosítása. A kata 2022. szeptemberi megváltoztatása mindkettőt érintette. Ez a módosítás egyrészt szembement azzal a konzervatív nemzetpolitikával, amely a magyar középosztály megerősítését célozná alacsony adóterhek mellett, másrészt azzal, hogy az adóegyszerűsítések révén, annak könnyebb feldolgozása okán, minél kisebb legyen az állami bürokrácia.

A Jobbik elnökhelyettese hangsúlyozta, Jobbik korábban közölte, a katával szemben felhozott kormányzati érvek hamisak, hazug állításokon alapulnak. A kisebbségben dolgozó, államfüggetlen magyar média utánament a problémának, és a 24.hu-n robbant a hír:

még az Adóhivatal is beismerte: a kata-változtatások mögötti kormányzati retorika semmilyen szakmaiságot nem tükrözött, kizárólag a politikai retorika része volt.

Ellentétben azzal, amit a kormány korábban állított, az Adóhivatal válaszából a Jobbik szerint kiderült:
1. a kata-vállalkozások egyértelműen vállalkozásként, és nem bújtatott munkavállalásként működtek.
2. a kata-vállalkozások minden szigorú ellenőrzés próbáját kiállták, tisztességesen működtek.

A Jobbik a polgári, konzervatív politika képviseletében kéri számon a kormányon a tavalyi év közbeni átgondolatlan, és vállalkozások tízezreit hátrányosan érintő kata-módosítást és kezdeményezi a kormánynál, hogy mihamarabb állítsa vissza azt a rendszert, amelyben 266 898 magyar vállalkozás működni tudott, és próbált ezáltal a benne érdekelteknek normális, középosztálybeli egzisztenciát teremteni.

A kata-törvény tavalyi módosítása során világos volt számunkra, hogy nem történtek meg a szükséges szakmai egyeztetések. Egy normális országban, amelyet – reményeink szerint – minden magyar politikai erő építeni szeretne, a Jobbik arra tesz javaslatot, hogy mind a Pénzügyminisztérium egy döntéshozói szintjén levő kollégája, mind pedig az Adóhivatal azon munkatársa, aki az újságírói kérdésekre korrekt, szakmai válaszokat adott, vegyen részt a Jobbik által szervezendő sajtónyilvános szakmai fórumon. Induljon el végre egy normális, egymással beszélgető közélet annak érdekében, hogy a politikai hibákat minél gyorsabban ki lehessen javítani.

A Jobbik ezért várja a Pénzügyminisztérium és az Adóhivatal illetékesét egy szakmai beszélgetésre, amelyen a kata-módosítással kapcsolatban felmerülő kérdésekre korrekt és szakmailag megalapozott válaszokat kaphat a széles közvélemény, illetve nem utolsó sorban az érintett kisvállalkozói szféra. Ennek érdekében a következő napokban megteszem a megfelelő szervezési lépéseket.