A katások alig egy százaléka adózna az új kata szabályai szerint

A katások alig egy százaléka adózna az új kata szabályai szerint

A NAV közölte, eddig hányan nyilatkoztak úgy, hogy maradnának a megváltoztatott kata hatálya alatt.

Mindössze 4326 egyéni vállalkozó adta be az első tíz napban a szükséges adatlapot annak érdekében, hogy az új kata alá tartozhasson szeptember 1-jétől - ismertette az eddigi adatokat a VG érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Mivel a kata módosítása hozzávetőleg 450 ezer ember életét befolyásolja, a NAV által nyilvánossá tett adat azt jelenti, hogy

ezidáig a katás vállalkozók kevesebb mint egy százaléka nyilatkozott úgy, hogy maradni kíván az adónemben.

Az érintettek augusztus 1. és szeptember 25. között nyújthatják be nyilatkozataikat, az új kata-alanyiság viszont már szeptember 1-jétől érvényes. 

Bajusz Dániel, az EY adójogásza a lapnak többek között arról beszélt, nem lehet még megbecsülni, miként befolyásolja majd a központi költségvetés adóbevételeit a változtatás. A katás adózást folytatók számára azonban az új szisztéma szerint megemelkedik az adóteher, bár 4-5 millió forintig valószínűleg nem jelentősen - vetítette előre.

Megtámadták a katatörvényt az Alkotmánybíróságon

Az indítványozó szerint a törvény elfogadását nem előzte meg társadalmi egyeztetés vagy előzetes hatásvizsgálat, a jogalkotó pedig nem biztosított kellő felkészülési időt, a szabályozás pedig súlyosan sérti az emberi méltósághoz való jogot és az érintett vállalkozások alapjogát.