Ismét tüntetés és hídzár a kata-törvény módosítása miatt - most a Margit hídon nincs közlekedés

Ismét tüntetés és hídzár a kata-törvény módosítása miatt - most a Margit hídon nincs közlekedés

Tüntetők zárták el a Margit hidat hétfő reggel, a híd pesti hídfőjénél, tiltakozva a kisadózó vállalkozások tételes adójáról, a katáról szóló törvény szigorítása és a rezsiköltségek emelkedése ellen. A megmozdulást ételfutárok hirdették meg.

A túlnyomórészt robogóval és biciklivel, ételkiszállító cégek pólóiban és dobozaival megjelent néhány száz demonstráló először a külső sávot foglalta el a híd északi oldalán, majd a másik oldalon is, végül mindkét irányban lezárta a hidat a pesti hídfőnél, a Jászai Mari tér közelében - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A tüntetők végül 8 óra előtt a Margit hidat teljes szélességében elfoglalták a Jászai Mari tér közelében.

A Telex beszámolója szerint egymást váltják a felszólalók, akik hol saját versüket adják elő, hol pedig a kormány intézkedéseit, illetve saját anyagi helyzetüket kritizálják. A tüntetők elkezdték skandálni, hogy „szolidariás”, miután egy 18 éves felszólaló az energiaárak emelkedéséről, a rezsiárakról és a családja fogyasztásáról beszélt - olvasható a beszámolóban. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt írta, hogy a rendőrök a forgalmat a budai és a pesti oldal felől is elterelik. A "beragadt" járművek a síneken tudtak megfordulni, illetve a híd felhajtójáról fordultak vissza a körút pesti része felé. A járdák és a biciklisávok továbbra is járhatók.

Ahogy azt az Alfahír kiszúrta, Novák Katalin köztársasági elnök asztalán van a vonatkozó törvény, amelyet ma már alá kell írnia, vagy vissza kell küldenie. 

Frissítés:

Pontban 9 órakor hivatalosan véget ért a biciklis futárok által szervezett tüntetés a Margit hídon, az egyik szervező be is mondta ezt a hangosbemondóba. „Nekünk le kell mennünk, de a többiek azt csinálnak, amit akarnak” – idézi őt a Telex. „Itt maradunk” – mondták többen. A futárok táskáiból épült rögtönzött színpadot leszedték. A tudósítás szerint néhányan elkezdtek ugyan elmenni a hídról, de a tömeg nagy része maradt a Margit hídon annak ellenére, hogy a tüntetés hivatalosan véget ért.