Kedvezőbben tudja beszerezni a Lidl a német sertéshúst, mint a magyart

Kedvezőbben tudja beszerezni a Lidl a német sertéshúst, mint a magyart

Különös, hogy a magasabb bérszínvonalnak örvendő Németországból olcsóbban lehet sertéshúshoz jutni, még a szállítást is beleszámolva.

Német sertéshústermékek jelentek meg a hazai Lidl áruházakban, méghozzá a magyarnál olcsóbban, holott a cég még 2021-ben azt ígérte, ezeket magyar beszállítóktól fogja beszerezni. A kormánypárti Világgazdaság cikkét szemléző hvg.hu azt írja, a német darált sertéshús olcsóbb, mint a magyar.

A bolthálózatban kapható két hasonló termék összevetéséből kiviláglik, hogy az 500 grammos, 20 százalékos zsírtartalmú darálthúsból a német 1099, míg a magyar 1399 forintba kerül.

Kilónkénti áron tehát ez közel 2200, illetve 2800 forintot jelent.

A kormánymédiához tartozó lap úgy véli, hogy a Lidl a magyar beszállítókat arra akarja kényszeríteni, hogy olcsóbban adják neki a húst, vagy lecseréli őket külföldi beszállítókra. Ráadásul az egésznek olyan erőteljes kifejezésekkel igyekszik a cikk nyomatékot adni, hogy "csúnya háború készül", "hadat üzent", vagy épp "súlyos következményei lesznek". Azt is előrevetítik, hogy "ez a teljes hazai sertéságazatot megrázhatja".

De mi történt az ígérettel?

A Vg.hu kérdéseire érdemben nem válaszolt a Lidl, üzleti titokra hivatkozva nem árultak el konkrétumokat. A témát szintén körbejáró Portfolio.hu viszont azt a választ kapta, hogy a diszkontlánc 2021 novemberi vállalása óta jelentős mértékben megváltozott a gazdasági helyzet: hivatkoztak a háborúra, az inflációra, és külön az energiaárak drasztikus növekedésére, melyek egytől egyig befolyást gyakoroltak az élelmiszer-kiskereskedelmi piac működésére.

Ugyanakkor azt is közölték, hogy a friss szárnyasok, a friss sertés és a friss marhahúsok döntő többsége továbbra is magyar partnereiktől érkezik és az együttműködés folytatódik.

Az érdekes mindenesetre, hogy az elvileg magasabb bérszínvonalú Németországból olcsóbban lehet sertéshúshoz jutni, még szállítással együtt is

- állapítja meg a hvg.hu. A portál szerint a látszólagos ellentmondás egyik fő oka lehet a méretgazdaságosság, tekintve, hogy az ottani hatalmas vágóhidak arányában olcsóbban tudnak dolgozni.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)