Keleti nyitás: Kína mára Magyarország legnagyobb Európán kívüli befektetőjévé vált

Keleti nyitás: Kína mára Magyarország legnagyobb Európán kívüli befektetőjévé vált

Varga Mihály pénzügyminiszter nem győzte méltatni a Kínai Népköztársaságot, amely mostanra hazánk legfontosabb Európán kívüli partnere. Szavaiból az is kiderült, hogy az Orbán-kormány láthatóan Kínától és a keleti nyitástól reméli a magyar gazdaság növekedését...

"Az elmúlt évtized munkájával elértük, hogy Magyarország ma már híd szerepet tölt be Európa és Kína gazdasági együttműködésében" - jelentette ki a Pénzügyminisztérium keddi közleménye szerint Varga Mihály, miután Lan Foan kínai pénzügyminiszterrel tárgyalt Pekingben.

A magyar tárcavezető kiemelte: Kína mára Magyarország legnagyobb Európán kívüli befektetőjévé és legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált, pénzügyi kapcsolataink folyamatosan erősödnek.

A magyar kormány álláspontja világos: blokkosodás és elzárkózás helyett a gazdasági együttműködés erősítésére van szükség Európa és Kína között - hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta:

A kormány ezzel összhangban folytatja a keleti nyitás politikáját, amelynek köszönhetően Magyarország és Kína gazdasági kapcsolatai évről-évre erősödnek.

A kommunista Kína hazánk legfontosabb Európán kívüli partnere

Kína Magyarország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere a tavalyi adatok szerint, részaránya a teljes magyar külkereskedelemben eléri a 4 százalékot, ezzel a legfontosabb Európán kívüli partnere hazánknak.

A tárcavezető kiemelte:

Tavaly Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, mára hazánk vált a kínai befektetések első számú célpontjává Európában. Kiemelkedő ezek között a CATL 3000 milliárd forintos, a Huayou Cobalt 520 milliárd forintos és a BYD több milliárd eurós beruházása Szegeden.

Varga Mihály Kiemelte: a kínai pénzügyminiszterrel egyetértettek abban, hogy tovább kell fejleszteni a két ország infrastrukturális összeköttetését, kiemelten a közvetlen légi közlekedést.

Ezt erősíti az a kedden létrejött megállapodás is, amely egy új, rendszeres légi áruforgalmi járattal erősíti Magyarország logisztikai elosztó szerepét a közép-kelet-európai régióban

- tette hozzá a tárcavezető.

A Budapest-Belgrád vasútvonalat "létfontosságú láncszemnek" nevezte Varga

A Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítéséről szólva Varga Mihály kiemelte: Magyarország, Kína és Szerbia háromoldalú együttműködésével létfontosságú láncszem jön létre a vasúti összeköttetésben, amely a leggyorsabb alternatívát kínálja a teherszállításra Nyugat-Európa és a görög Pireusz kikötő között. Kiemelte: Kína ma a világ második legnagyobb gazdasága, az erősödő magyar-kínai gazdasági, logisztikai és pénzügyi kapcsolatok, valamint a csúcstechnológiás beruházások jelentősen hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez a következő években.

(Címlapkép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Csiao Csin-pu, a Sanghaji Aranytőzsde elnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pan Kung-seng, a Kínai Népi Bank alelnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b-j) kezet fog a Sanghaji Aranytőzsde és a Budapesti Értéktőzsde közötti együttműködési megállapodás aláírásán Pekingben 2017. május 13-án. MTI Fotó/ KKM)