Az ukránok csak nem nyugszanak: újabb hadihajókat küldenek a Kercsi-szoroshoz

Megint ki fogják húzni a gyufát az oroszoknál.

Kijev szerint, ha nem indítanának több hajót, akkor elismernék Oroszország fennhatóságát a Krím és a Kercsi-szoros fölött, ezt pedig nem tehetik és nem is teszik meg.

Birjukov kifejtette: a nemzetközi megállapodások értelmében az ukrán hajóknak joguk van akadálytalanul közlekedniük oda-vissza a Fekete- és az Azovi-tenger között.

"Mi pedig ezt folytatjuk is, akár tetszik ez az oroszoknak, akár nem" - szögezte le. Hozzátette:

"következő alkalommal nemzetközi megfigyelőket is viszünk magunkkal. Próbáljanak csak még egyszer olyasmit tenni az oroszok, mint legutóbb"

- mondta, utalva a november 25-én történt incidensre, amikor az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra a Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre, majd elfoglalta őket, a haditengerészeket pedig letartóztatta tiltott határátlépés címén. Az incidenst Kijev katonai agressziónak, Moszkva pedig provokációnak minősítette.

A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta meg Oroszországot, önmérsékletre intette mindkét országot és követelte az ukrán haditengerészek elengedését, akiket jelenleg is Moszkvában tartanak fogva. (MTI)