Most megmutatjuk, mit jelent, odafordítani a másik orcánkat is

De szép lenne, ha mindig így történne.

A 777bog.hu és a Mandiner is beszámolt a több szempontból sem mindennapi esetről: az Egyesült Államokban a Szabadságot a Vallástól ateista csoport közbenjárására megtiltotta a Georgia állami tankerület, hogy egy középiskolai amerikaifutball-csapat edzője a mérkőzés előtt közösen imádkozzon az edzőjével.

Egészen megdöbbentő, de "hivatalosan" a John Small imádkozó edzőt kifogásolóknak volt igaza, ahogy az a tankerület válaszából is kiderül:

„az iskola képviselőinek munkaidőben tilos részt venniük a diákok által szervezett imákban, így nem is tehetik össze a kezüket, térdelhetnek le, vagy tehetnek olyan mozdulatot, ami a diákok vallási gyakorlatához kötődik”.

Mit tehet ilyenkor egy keresztény ember? Nem kell feltalálnia a spanyolviaszt, csak követnie a leírtakat:

  • "aki arcul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orcádat is” (Mt 5:39);
  • "ne győzettessél meg a gonosztól, hanem a gonoszt jóval győzd meg" (Róm, 12:21).

Az iskolások és a szülők - teljes joggal - felháborodtak a döntést követően, de hitükről is tanúságot tettek, hiszen a tiltást követő első mérkőzést megelőzően immáron nemcsak a játékosok imádkoztak együtt, hanem az egész közönség;

„ahelyett, hogy százan imádkoztak volna, legalább négyszáz diák imádkozott”.

Mert odafordítani a másik orcánkat nem azt jelenti - hiába próbálják oktondi módon ezt belebeszélni -, hogy még egy ütést elviseljünk, és impotens módon áldozatokká váljunk. Aki ezt kérte tőlünk, ő sem volt hajlandó ezt megtenni.

Keressünk ilyenkor egy másik megoldást, egy másik módszert arra, hogy ugyanazt a célt elérjük - és mint látjuk, a siker többszörös lesz.

De ennek van még egy előfeltétele,

a gonoszt nem lehet gonoszsággal legyőzni.

Semmi értelme nem lett volna a gyűlölködésnek, a panaszkodásnak, vagy annak, hogy ugyanolyan eszközöket használjanak, mint a feljelentők (mert mi építünk, és nem rombolunk és tiltunk, ugye?).

Ez egy nagyon-nagyon szép példa.