Késekkel, machetékkel támadtak a felbőszült bevándorlók

A bevándorlók machetékkel, bozótvágó késekkel fegyverezték fel magukat, hogy szembe tudjanak szállni többtucatnyi bevándorlóellenes tüntetővel. A rendőrök mindkét fél tagjai ellen, megkülönböztetés nélkül vetették be a tömegoszlató eszközöket.

Tizenkét tüntetőt vettek őrizetbe, olyanokat, akik csütörtök este be akartak hatolni külföldiek boltjaiba, kocsikat gyújtottak fel, és összecsaptak a rendőrökkel - közölte péntek reggel egy rendőrségi szóvivő.

A bevándorlók elleni erőszakhullám immár harmadik hete folyik, Johannesburgban és a közeli településeken feldühödött helyiek több száz boltot dúltak és gyújtottak fel, afrikai és más földrészekről származó bevándorlók százait kényszerítették otthonuk elhagyására, úgy vélve, hogy az üzletek illegálisak, a bevándorlók pedig elveszik előlük a munkahelyeket.

A javak elosztása továbbra is aránytalan a köztársaságban, és a szegénységben élő állampolgárok gyakran a külföldiekben lelnek bűnbakra, őket okolva a gazdasági és a társadalmi problémákért. Az erőszakos megmozdulások március 25-én a tengerparti Durban városában kezdődtek, pár nappal azután, hogy Goodwill Zwelithini, a zulu nemzet királya kijelentette: a külföldieknek el kellene hagyniuk az országot.

A szomszédos országok rossz gazdasági helyzete miatt nagyarányú a gazdasági bevándorlás a Dél-afrikai Köztársaságba, s a helyiek közül egyre többen panaszkodnak engedély nélküli üzletekre és illegális kereskedelemre, főként a bevándorlókat okolva ezekért. A csaknem 50 millió lakosú ország mintegy ötmillió bevándorlónak ad otthont.