Rettegnek kollégái a szarvasi mongol késelőtől, aki továbbra is a húsfeldogozó üzemben dolgozik

Rettegnek kollégái a szarvasi mongol késelőtől, aki továbbra is a húsfeldogozó üzemben dolgozik

Két héttel ezelőtt  az egyik szarvasi munkásszállón egy mongol állampolgárságú férfi egy szóváltást azzal zárt le, hogy késsel rárontott szintén mongol társára. A vendégmunkás egy helyi húsfeldogozó üzemben dolgozott, és dolgozik a mai napig jókora késekkel és bárdokkal.

Késsel esett egymásnak két mongol férfi egy szarvasi munkásszállón | Alfahír

Vasárnap az egyik szarvasi munkásszállón vitatkozott össze két mongol állampolgárságú férfi, majd egyikőjük késsel támadt rá ismerősére.

 

A mongol késelőt a rendőrök még aznap előállították, és súlyos testi sértés kísérlete miatt büntetőeljárást indítottak ellene. Az Alfahír úgy értesült, hogy a húsfeldogozóból ennek ellenére sem bocsátották el.

A férfi, mintha mi se történt volna, ugyanúgy dolgozhat emberi élet kioltására is alkalmas eszközökkel, nagy méretű késekkel és bárdokkal.

Kollégái tisztában vannak vele, mit követett el, sokan rettegnek tőle, hogy, ha munkahelyén is nézeteltérésbe keveredik valakivel, hasonló módon tesz pontot a vita végére, mint két héttel ezelőtt a munkásszállón. 

Az ügyben megkerestük a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy érdeklődjünk, hol tart most a nyomozás, illetve 

nem kezdeményezték-e a súlyos erőszakos bűncselekményt elkövető vendégmunkás kiutasítását?

A rendőrség azonban, arra hivatkozva, hogy folyamatban levő nyomozásról van szó, nem kívánt semmit hozzátenni két héttel ezelőtti közleményükhöz. 

Megkérdeztük a mongol késelőt foglalkoztató húsfeldolgozó céget is, nem gondolják-e, hogy a férfi jelenléte az üzemben a többi dolgozó testi épségére is veszélyt jelenthet? Amint megérkezik válaszuk, frissítjük vele cikkünket. 

"Ez a Fidesz valódi migránspolitikája"

- reagált a hírre az Alfahír kérdésére Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője. 

A politikus szerint a kormány

"idegen kultúrájú olcsó gazdasági bevándorlókat telepít az országba csak azért, hogy letörjék a magyarok jogos bérköveteléseit."

Ezzel viszont már nemcsak a létbiztonságot, de -  ahogy azt a szarvasi eset is mutatja  - a közbiztonságot is veszélyeztetik - mutatott rá. A Jobbik elutasítja a migránsok betelepítését, egyúttal - tekintettel arra, hogy a Fidesz eddig közel százezer gazdasági bevándorlót telepített az országba - sürgetik, hogy a kormány állítson fel az érintett településeken idegenrendészeti őrséget, hogy "megelőzzük a gazdasági bevándorlók okozta akár közbiztonsági, akár közegészségügyi problémák kialakulását" - szögezte le Jakab Péter.

Veszélyben az egész régió

Szabó Ervin a a Jobbik, az MSZP, a DK és a Momentum által támogatott független orosházi polgármester-jelölt az Alfahírnek nyilatkozva "megdöbbentőnek és félelmetesnek" nevezte a történteket, hozzátéve, hogy a probléma az egész régióban egyre súlyosabb. Orosházán is komoly munkaerőhiány van, s ennek pótlására ide is idegen munkaerőt akarnak betelepíteni – mutatott rá. A Békés megyei kisvárosban pár héten belül adják át azt a munkásszállót, amelynek épüléséről májusban már írtunk. A százfős munkásszálló az Orosházához tartozó nemzetközi hírű gyógyüdülőhelyen, Gyopárosfürdőn épül majd meg. Az ingatlan lakói a város túlsó felén fekvő Linamar Hungary Kft. alkalmazottai lesznek.

Munkásszálló Gyopárosfürdőn ukrán gazdasági migránsoknak | Alfahír

Százfős munkásszálló épül a festői szépségű orosházi Gyopárosfürdő üdülőövezetének tőszomszédságában. Az ingatlan lakói a város túlsó felén fekvő Linamar Hungary Kft. alkalmazottai lesznek. A munkaerőhiánnyal sújtott térségben az egyik legalacsonyabb a fizetés, tehát a cégnél vélhetően nem a magyar, hanem a munkát jóval alacsonyabb bérért vállaló ukrán munkásokat várják.

Az 515 millió forintos beruházásból 235 millió forintot az önkormányzat fedez, a többi állami támogatás. 

Az önrészt ráadásul hitelből tudja csak állni a város – teszi hozzá Szabó Ervin. A maradék támogatási összeg fejében pedig vállalni kellett, hogy az épületet legalább 10 évig munkásszállóként használják majd. 

"Így tehát Simonka György fideszes országgyűlési képviselő és a szintén fideszes polgármester, Dávid Zoltán még súlyosan el is adósítják a várost, hogy cserébe tartósan idegeneket telepíthessenek ide."

 - foglalja össze a helyzetet Szabó. A polgármester-jelölt szerint különösen aggályos, hogy az ukrán és ázsiai vendégmunkások szálláshelye alig száz méterre lesz a gyógyfürdő bejáratától. 

"Ez a száz, családjától messzire szakadt férfiember munka után nyilván csinálni szeretne valamit. A busz a gyártól egyenesen a szállásra viszi őket haza. Képzeljük el, hogy a strandoló családok és turisták közé ülnek majd le kiereszteni a gőzt!"

 - figyelmeztet Szabó Ervin, hozzátéve: az elvándorlás legalább annyira súlyos probléma, mint a bevándorlás. A régió lakossága az elmúlt az esztendőben soha nem látott mértékben csökkent, ám a polgármester-jelölt hangsúlyozza: egészen biztos, hogy nem idegenek betelepítése a megoldás.