Készítsd a betonszerkezeteket könnyedén, bemutatjuk a statikai makroszálat! (x)

Készítsd a betonszerkezeteket könnyedén, bemutatjuk a statikai makroszálat! (x)

A szálerősítésű betonokat már több évtizede használják az építőiparban különféle szerkezetek készítésére, de ma már lakossági felhasználásra is hozzáférhetővé váltak a statikai makroszálak.

A beton ősi alapanyag, amely elterjedtségét az alapanyagok hozzáférhetőségének, rendkívüli tartósságának, szilárdságának és más kedvező épületfizikai tulajdonságainak köszönheti. Korszerű adalékanyagok révén, többek között szálas anyagok betonba keverésével javíthatók egyes tulajdonságai, így még sokoldalúbban használható, ráadásul akár házilag is elkészíthető. Jelen cikkünk a statikai makroszálak előnyeit, a szálerősítésű betonok felhasználási területeit mutatja be.

Mire szolgál a makroszál?

A Beton Booster ArmoTec statikai makroszálak betonhoz adagolásával növelhető a beton élettartama, stabilitása, szerkezeti integritása, továbbá csökkenthető a kivitelezés időtartama, költségei. Nem önhordó szerkezetek esetében alkalmas a megerősítést szolgáló költséges, komoly logisztikát és szakmunkát igénylő betonacélháló kiváltására.

A polipropilénből készült statikai makroszálak 3 dimenzióban erősítik a betont az acélháló 2D-s kiterjedésével szemben, egyenletes eloszlásuk biztosítja a betonszerkezet stabilitását. 1 kg ArmoTec kb. 50.000 kicsiny, vékonyka szálat tartalmaz. A szálerősítés javítja a beton húzó- és hajlítószilárdságát, ezáltal csökkenti a szerkezet képlékenységéből, valamint száradásából eredő repedezését. A polimer szálak ellenállóak a vegyi anyagokkal, továbbá a korrózióval szemben, magas olvadásponttal rendelkeznek.

Hol használható szálerősítésű beton?

A statikai makroszálakkal erősített beton kiválóan alkalmas teherelosztó szerkezetek megerősítésére, a költséges, nagy súlyú és korrózióra hajlamos betonacélháló kiváltására, ipari és lakossági felhasználásra.

Készíthetők belőle járdák, gépkocsibeállók, útpályák, padlók, könnyűszerkezetes épületek lemezalapjai, lőttbeton alkalmazások, csatornarendszerek, aknák, stb. Tönkrement, repedezett, málló betonfelület javítására, újrabetonozására is alkalmas.

Betonkeverőbe, illetve mixerbe is adagolható, célszerűen a friss betonhoz keverve az egyenletesebb eloszlás érdekében.

Milyen előnyöket kínál a szálerősítésű beton?

Az ArmoTec statikai makroszálakkal erősített beton elkészítése egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb, mintha betonacél hálót használnál. Jelentős költséget takaríthatsz meg vele, mivel a betonvas beszerzése, a háló szerelése költséges. Használatával tartósabb betont kapsz, ugyanis nullára csökkenti a kötés alatti zsugorodásból adódó repedéseket.

Alkalmazása kisebb ökológiai lábnyomot eredményez, hiszen 40 kg statikai makroszál képes kiváltani 500 kg betonacélt, ami súlyban és környezetvédelmi szempontból is jelentős különbség, 70 százalékkal csökkenti a CO2-kibocsátást.

Otthoni nem önhordó betonszerkezetek kivitelezéséhez válaszd a statikai makroszálat, és élvezd a szálerősítésű beton előnyeit!