Két nappal meghosszabbították a tűzszünetet, további foglyok elengedéséről is megállapodtak

Két nappal meghosszabbították a tűzszünetet, további foglyok elengedéséről is megállapodtak

Izrael és a Hamász megállapodott, hogy két nappal meghosszabbítják a tűzszünetet és további túszokat, foglyokat engednek el – jelentette be a katari külügyminisztérium. A tűzszünet negyedik napján, vasárnap kilenc gyermeket és két anyát engedett szabadon a terrorszervezet.

Madzsed al-Anszari hozzátette, országa abban reménykedik, hogy a hétfőn már negyedik napja tartó ideiglenes fegyverszünet végleges tűzszünethez vezet majd a Gázai övezetben – számolt be Shiri Zsuzsa, az MTI jeruzsálemi tudósítója.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet is megerősítette, hogy megállapodás született. Hivatalos közleményükben azt írták, hogy megegyeztek a fegyverszünet további két nappal történő meghosszabbításáról, „a korábbi fegyverszünetéhez hasonló feltételekkel”. A 13-as kereskedelmi tévé szerint Izrael is elismerte a tűzszünet kétnapos folytatását.

A tűzszünet meghosszabbításának két napján, kedden és szerdán naponta újabb tíz izraeli túsz hagyatja el a Gázai övezetet, és cserébe naponta harminc palesztin női és 19 év alatti férfi fogoly hagyhatja el az izraeli börtönöket.

A tűzszünet negyedik napján, vasárnap kilenc gyermeket és két anyát engedett szabadon a Hamász.

Hétfőn késett a túszok negyedik csoportjának szabadon bocsátása, mert Izrael nem fogadta el az eredeti névsort, ugyanis Jeruzsálem szerint a Hamásszal kötött fegyverszünet megtiltja a terrorcsoportnak, hogy elválassza az anyákat gyermekeiktől - noha ezt már egyszer megtette az ideiglenes tűzszünet második napján.

(MTI)

(Címlapkép: Izraeli katonák harckocsit tartanak karban egy dél-izraeli gyülekezési ponton, a Gázai övezet határtérségében 2023. november 27-én, az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti négynapos tűzszünet negyedik napján. MTI/AP/Ohad Zwigenberg)