Két diákot lőtt le dühében

Feltehetően egy háztulajdonos a tettes, akinek nem tetszett, hogy a chilei diáktüntetés után graffitit firkáltak háza falára.

Az incidens azt követően történt, hogy csütörtökön Valparaisóban, az ország több másik nagyvárosához hasonlóan, diákok ezrei tüntettek a felsőoktatás színvonalának javításáért és a tandíjak csökkentéséért. A tettes feltehetően egy feldühödött háztulajdonos volt, aki azért lőtte le a fiatalokat – egy 18 és egy 25 éves diákot –, mert a tüntetéshez kapcsolódó graffitit firkáltak fel a háza falára.
 
A dél-amerikai ország fővárosában, Santiago de Chilében a rendőrség becslése szerint mintegy 50 ezren – a tüntetők szerint 150 ezren – vonultak az elnöki palota elé csütörtökön az oktatáspolitika miatti elégedetlenségtől indíttatva. A tüntetés után kisebb összetűzés alakult ki rendőrök és néhány tüntető között.
 
Jorge Burgos belügyminiszter elítélte a valparaisói gyilkosságokat, egyúttal hangsúlyozta, hogy nem rendőri erőszak történt, és a kormány tiszteletben tartja a tiltakozásokat.
 
A nagy társadalmi egyenlőtlenségek jellemezte Chilében az utóbbi időben rendszeressé váltak a diáktüntetések és esetenként a rendőrséggel való összetűzésbe torkollnak. A valparaisói eset felháborította a diákszervezeteket, és bejelentették, hogy gyertyás virrasztást tartanak a két fiatal emlékére.