Kétszer annyi embert hívnak be Kárpátaljáról, mint máshonnan

Golyófogók lehetnek a magyarok. Naná, hogy megint csak a Jobbik tiltakozik. 

Az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta mantraként hajtogatja a kijevi vezetés, hogy a háború terheiből az ország minden nemzetisége számarányának megfelelően veszi ki részét, a sorozás nem fogja aránytalanul érinteni a kisebbségeket. A magyar kormány ezt puszira el is hitte nekik, és azóta Budapest is ezt szajkózza minden aggódó kérdésre válaszul. A Karpatskij Objektiv nevű ukrán portál tegnap közzétett sorozási statisztikái azonban azt mutatják: a kárpátaljai magyarok bizony golyófogók lehetnek a háborúban. 
 
A portál sorra veszi az ukrajnai megyék sorozási adatait (már, ahol rendelkezésre áll ilyen statisztika). Az összeállításból kiderül, hogy az 1,2 milliós Kárpátalja megyéből 2500 fiatalt rántanak be a seregbe, ez a lakosság 0,24%-a. Ugyanez az arány országosan 0,11%. Vagyis a magyarok által is lakott régióból arányosan több mint kétszer annyi embert hívnak be, mint máshonnan. Hasonlóan magas arányszámot csak a nyugat-ukrajnai Voliny megyében találunk, ahol viszont a lengyel kisebbség van jelen. 

Néma asszisztálás

A megdöbbentő számok egyelőre csak a Jobbiknak tűntek fel. A jelenségre a párt alelnöke, Szávay István hívta fel a figyelmet pénteki közleményében. A politikus felháborítónak nevezi, hogy Szijjártó Péter mai kárpátaljai látogatásán is csak azt tudta megismételni: reméli, hogy a magyarok számaránya nem lesz aránytalan mértékű. "Egyértelművé vált, hogy még ez is csak hiú ábránd" - szögezi le Szávay. 
 
 A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (amelynek elnöke, Brenzovics László Porosenko elnök listáján került be az ukrán törvényhozásba),  azt állítja, ő nem szavazta meg a sorozást. Ám nem teljesen mond igazat. 
 
Szávay István közleményében emlékeztet: a KMKSZ vezetője nem vett részt a sorozásról zajló szavazáson, holott az ukrán parlament honlapja szerint az ülésen jelen volt. A politikus úgy véli, "Brenzovics László nem merte a magyarság védelmében megnyomni a 'nem' gombot", a KMKSZ pedig "megtéveszti a teljes helyi magyarságot". Petro Porosenko frakciójának tagjaként nem lehet a magyarság érdekeit képviselni, nem lehet valaki egyszerre a magyarságot elnyomó ukrán hatalom és a magyar közösség képviselője - hangsúlyozza a Jobbik alelnöke. 
 
A KMKSZ verziójával tényleg nem stimmelhet valami, ugyanis Darcsi Karolina, a szervezet kommunikációs titkára azóta már törölte azt a Facebook posztját, amelyben arról számolt be, hogy "a mi képviselőnk nem szavazta meg a sorozást". 
 
A képviselő emlékeztet: korábban őket vádolták hangulatkeltéssel, de "napról napra egyértelműbbé válik, hogy az a forgatókönyv valósul meg, melyet megjósoltunk." Felszólítja a KMKSZ-t és a magyar kormányt, hogy "hagyjon fel végre a magyarok frontra hurcolása melletti néma asszisztálással". Miközben Szijjártó Péter és Brenzovics László az arányos sorozással is elégedett, addig a Jobbik azt követeli a kormánytól, hogy egyetlen magyart se áldozzanak fel az idegen háborús érdekek oltárán. Ez nem a magyarság háborúja! - zárul a közlemény.