Kevesebb konfliktus, több áldozat

Pár éves összehasonlításban csökkent ugyan a fegyveres konfliktusok száma a világban, de az áldozatoké 2008-hoz képest háromszorosára nőtt.

Az intézet eddig évente két jelentést publikált (stratégiai kérdésekről, valamint a világ országainak fegyveres erejéről), s ezek mellé hosszú kutató munka alapján most egy harmadikat is megjelentetett.
 
Az adatbázist 2003-ban kezdték kialakítani az új kiadványhoz, amelyet a szervezet Temze-parti központjában mutattak be. Ez a jelentés a konfliktusok (polgárháborúk, felkelések) természetének az elemzésével és következményeikkel foglalkozik.
 
A tavalyi évből a brit szakértők 42 konfliktust jegyeztek fel, vagyis 21-gyel kevesebbet, mint 2008-ban. „A fegyveres konfliktusok száma gyorsuló csökkenést mutat, amióta az adatbázis működik... de ezt a csökkenést többszörösen ellensúlyozza, hogy könyörtelenül nő az intenzitásuk és a hozzájuk kapcsolódó erőszak” – mondta Nigel Inkster szakértő.
 
Miközben 2008-ban a 63 konfliktus 56 ezer áldozatot követelt, a múlt évben a 42 konfliktusban több mint 180 ezren haltak meg, vagyis több mint háromszor annyian. Ehhez a növekedéshez leginkább a szíriai belháború járult hozzá, valamint az Iszlám Állam nevű álmuszlim terrorszervezet terjeszkedése Irakban.