Kezdődik a magyar népdal és népköltészet hete

Mától veszi kezdetét november harmadik hete, a magyar népdal és népköltészet hete. 

November harmadik hete a magyar népdal és népköltészet hete, kedvenc gyermekkori népmeséink, népdalaink ünnepe. Országszerte több iskolában és művelődési házban szerveznek az eseménnyel kapcsolatos programokat: népdaléneklő, népmeseszavaló-, meseillusztráló-, valamint rajzversenyeket tartanak.
 
A magyar népdalok száma párját ritkítja, ezt már talán mindannyian hallottuk. „Tényleg sokkal több népdaluk van a magyaroknak, mint más népeknek? És ha tényleg így van, ez mit jelent?
 
Tudjuk-e, hogy a Magyar Zenetudományi Intézet regisztrálta a 200 000-ik magyar népdalt, amelyből 100 000 már megjelent nyomtatásban is? A 80 milliós Németországban összesen 6000 (!) népdalt tudtak összegyűjteni” – írja a karpatalja.ma kapcsolódó cikkje.
 
Kérkedésre semmi ok – nehogy átessünk a ló túloldalára – de büszkeségre azonban minden okunk megvan! Kérkedésünk csak abból fakadhatna, ha éppen mi nem tudjnánk megfelelőképpen értékelni saját hazánkat, saját népünket, saját kultúránkat. Azonban ez csupán annak volna következménye, hogy hagyjuk, amit soha nem szabadna hagyni, hogy azok a rosszindulatú sugdosóknak, akik semmi másban élvezetet nem találnak, mint más hazaszeretetének kigúnyolásában, szavai – ha kerülő úton, sunnyogva, lappangva is – de utat találjanak szívünkbe, és így titkon fertőzzék meg saját magunkról alkotott képünket. Leplezzük le mihamarabb az efféle manipulációkat! Képviseljük bátran büszkén, ámde nem rátartin nemes magyarságunkat! Hisz az igazság akkor is igazság, ha nagy szájjal, undoksággal telve támadják. És a hazaszeretet – tudjuk, amit tudnunk kell –, az kérem, hazaszeretet marad!
 
Legyünk hát büszkék rá, hogy a mi népdalaink az ember mennyi, de mennyi érzelméről, állapotáról szólnak igazán szívhez szólóan. És mi volna szebb annál, mint éltetni e kincset! Ha az új évezred gyermekeinek bölcsőinél is anyanyelven szólnának a magyar bölcsődalok, ha az óvodákban ma is népi énekeket tanítanának, és népi játékokat játszódnának az apróságok, ha az ifjúkor szívfájdalmaira minden magyar fiatalnak magyar népdal adatna az ajkára, hogy kiénekelhesse, és ha minden eljövendő öregember összekacsintva énekelné a katonadalokat, az öregasszonyok pedig kacagva mesélnék unokáiknak a magyar népmeséket.
 
A mai napra nem egy népdalt ajánlunk, hanem egy egész rádiót, mely éppen a magyar népdalok őre a világhálón. Figyelem! A felvételek egy része nyers gyűjtésből származik, ezért a kevéssé szokott füleknek első körben ez megakadályozhatja a népdalok élvezetét is. Nekik a mai napra mást ajánlunk. Hallgassák egészséggel!