Megírtuk, bevizsgálták: nem csak drága, de hatástalan is volt a csaló cég kézfertőtlenítője

Megírtuk, bevizsgálták: nem csak drága, de hatástalan is volt a csaló cég kézfertőtlenítője

A koronavírus-járvány miatt megnövekedett kézfertőtlenítő-keresletre nem csak a tisztességes kereskedők, hanem a csaló cégek is igyekeznek a maguk módján reagálni. Március közepén írtunk leleplező cikket egy szlovén bejegyzésű vállalkozásról, ami magyar nyelvű webshopot (shopolo.hu és myshopolo.hu) is üzemeltetett, s ezen „akciósan” 4990 forintért kínáltak egy 200ml-es, vírusellenes kézfertőtlenítőt.

Cikkünkben igyekeztünk felhívni a figyelmet arra, hogy a rendkívül drágán kínált, ám ismeretlen márkájú kézfertőtlenítő talán hatásfokában is kifogásolható lehet. Azóta sok minden történt,

az eredmények pedig a megkárosított vásárlóknak nem hoztak jó híreket, és alátámasztották félelmeinket.

Pár nappal írásunk után Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményt adott ki arról, hogy eljárást indított a www.shopolo.hu weboldalon, valamint a Facebook és Instagram posztokban az ’ANTISEPTIC’, illetve ’ANTIVIRUS’ elnevezésű terméket népszerűsítő vállalkozással szemben.

Ebben leírták amit mi is, azaz, hogy valószínűleg hamisítottak a fogyasztói értékelések, a termékről lényegében semmit nem lehet tudni a reklámjukon kívül, megalapozatlanul állíthatták a vírusölő hatást, de a termékek ingyenes kiszállításával kapcsolatban is trükközést gyanítottak.

Talán ennek köszönhető, hogy mára a shopolo.hu és az ezzel azonos myshopolo.hu is elérhetetlenné vált. De nem ez a legfontosabb.

A GVH eljárásán túl az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma összesen 69 féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, felületfertőtlenítőt ellenőrzött.

Ennek során fogyasztóvédelmi vizsgálat alá került a shopolo.hu-s kézfertőtlenítő is, az eredményből pedig kiderült, hogy

a 4990 forintos kézfertőtlenítő nem hatásos.

Korábbi cikkünkben úgy fogalmaztunk: „Ha tippelni lehetne, valószínűleg 500 forint körüli összegért szerzik be darabját, és csak remélhetjük, hogy egyáltalán csinál is valamit, nem pedig közveszélyt okoz a hamis biztonságérzet terjesztésével”.

Sajnos az utóbbi bizonyosodott be, így ha valaki vásárolt a termékből, csak ennek fényében használja.

Reméljük, az ATV-n évek óta zavartalanul látható, egyébként versenyfelügyeleti eljárás alatt álló Ékszer TV kézfertőtlenítőjét is tesztelik a hatóságok: az idős emberek megtévesztéséből élő műsorban 60 ezer forintos indulóárral kínáltak ugyancsak ismeretlen eredetű fertőtlenítőt.