Ki fenyegetett kit az Orbán-Vona találkozón?

Veszélyben van-e Orbán családja, esetleg megüthetik-e a bokájukat jobbikosok titkosszolgálati ügyek miatt?

Két hete tett közzé egy háttérbeszélgetéseken alapuló, figyelemreméltó elemzést az Index, amelyben volt egy rész, amire kevesen kapták fel a fejüket. Ez két pletykáról szól, egy jobbikos és egy fideszes körökben terjedőről, de mindkettő az emlékezetes Orbán-Vona találkozóhoz kötődik. A találkozó után a Fidesz kommunikációja először megzavarodott, össze-vissza reakciók születtek, majd pedig hihetetlen erejű össztűz zúdult a fideszes pártsajtóban a Jobbik elnökének személye és a pártja ellen. Mi indíthatta ezt el? A pletykák szerint egy fenyegetés.

Az indexes cikk szerint két verzió él a fejekben:

- "Állítólag Vona jelezte Orbánnak, hogy erősen támadni fogják a személyét és a családját, amit a fideszesek egy Simicskától érkező fenyegetés példájaként mesélnek egymásnak."
- "A Jobbikban az a verzió terjed, hogy épphogy Orbán mondott fenyegetésként felfogható dolgokat Vonának, miszerint néhány jobbikos majd megütheti a bokáját titkosszolgálati ügyek miatt."

Hogy tisztába tegyük a dolgokat, több kérdést is írtunk mindezzel kapcsolatban a Miniszterelnöki Kabinetirodának, valamint Vona Gábornak. Előbbitől két hete hiába várjuk a választ, így nem tudjuk, hogy mivel támasztaná alá Orbán, hogy őt fenyegetés érte volna, és hogy emlékszik-e egyáltalán bármilyen fenyegetésre. A Jobbik elnöke azonban levelében elárulta, hogy ő nem fenyegette meg Orbán Viktort és családját semmivel sem, mert ez nem az ő stílusa. 

"Ha olyan hír terjed a kormánypártban, hogy én a kormányfőt fenyegettem, az szemenszedett hazugság" - szögezte le Vona, majd megjegyezte, hogy "az is beszédes, hogy a találkozónk után nem Orbán Viktort és családját, hanem engem és családomat támadtak elképesztő hazugságokkal".

Arra a kérdésünkre, hogy mit gondol, mi állhat a hátterében annak, hogy az terjed a találkozó után fideszes körökben, hogy megfenyegette a miniszterelnököt, így reagált: "Azt nem tudom mással magyarázni, minthogy a miniszterelnök és környezete így próbálja megmagyarázni a sajátjai előtt azt az ellenem és a családom ellen folyó karaktergyilkos bulvárhadjáratot, amit a Fidesz művelt, és ami túlment minden határon." 

Természetesen megkérdeztük Simicskáról is, amire így felelt: "a Simicska Lajosra való utalás pedig szerintem a kormányfő egyéni paranoiája", amit aztán azzal egészített ki, hogy "bizonyára okkal fél az egykori szövetségesénél lévő súlyos információktól, de a beszélgetésünk során ilyenről szintén nem beszéltem, ilyenre nem is utaltam". 

A találkozón nem voltunk ott, így biztosat nem állíthatunk. Sokat mondó azonban, hogy míg az Orbánt ért fenyegetésre jött cáfolat, azt a miniszterelnök nem erősítette meg. Ha pedig megpróbáljuk elemezni a Jobbik elnökét ért sajtótámadásokat és lejárató kampányt, akkor egészen nyilvánvalóvá válik, hogy miután ezt csak habonyi színvonalon élő emberek gyomra veszi be, muszáj volt valamilyen indokot találni rá, és erre kiváló megoldás az, ha Orbán azt terjeszti el a párttársai között, hogy Vona megfenyegette őt. Így szerezhet - mondjuk úgy - erkölcsi alapot a hazugságcunamihoz.